Den sexualneurotiska statens kontrollbehov

I lördags fann integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni för gott att fortsätta statens mångåriga korståg mot sex. Det ansågs bland annat vara ett problem att svenska statstjänstemän, i Sverige och utomlands, kunde bo på ställen där det fanns möjlighet att se pornografisk film.

(Att jag inte hunnit kommentera det tidigare beror på att jag varit på Valfokus med 700 moderater i Upplands-Väsby. Nej, jag har ingen aning om vad de har för tv-kanaler där)

Blogge skräder inte orden om den statlige eunuckens återkomst.

Själv citerar jag min gamla postning från 2005:

Bakom kampanjen för hotell utan porr-tv ligger Roks. De motiverar det med att porr är kvinnoförnedrande – tja, en smaksak, men är det i så fall inte lika förnedrande för män? – och att porr skulle leda till kvinnomisshandel och våldtäkter – en koppling som dock har den svagheten att den helt saknar vetenskapliga belägg.

Inte ens om det vore klarlagt – vilket det alltså inte på minsta sätt är – att porr på hotellrummen är dåligt för ”kvinnans frigörelse”, ”allmänna moralen” eller liknande, så har myndigheterna någon rätt att lägga sig i vad som sänds på hotellens kabelkanaler så länge det inte rör sig om olagligheter.

Det är en sak om det är privatpersoner, privata företag eller föreningar som bestämmer vilka tidningar och filmer de anser vara moraliskt okej eller inte. När staten griper in är det en helt annan sak. ”Det allmänna” är nämligen genom grundlagen förbjudet att lägga sig i vad vi läser och tittar på. Det finns några undantag, men så länge det är lagligt så får inte det allmänna lägga sig i. Det vore mycket intressant att se hur en juridisk prövning av detta utfaller.

”Det allmänna” använder här kraftiga ekonomiska stymedel för att tvinga privata aktörer att rensa bort misshagliga medier. Ett grovt övertramp av grundlagens principer.

Noteras skall att det gäller alltså inte bara hotell där utbudet finns gratis på rummet, inte heller sådana där det enkelt kan spärras, utan det gäller alla hotell där någon i något annat rum skulle ha möjlighet att titta på snusk.

Har Försvarsmakten (som driver frågan om porrförbud) interna problem med folkvettet skall det skötas internt (och huruvida porrförbud hjälper är en öppen fråga). Om det bara gällde Försvarsmaktens egna anställda de bossade runt med vore det en sak, men de kräver att ingen skall kunna se på porr på de hotell de bokar för sig och för nästan alla andra statliga myndigheter.

Fast det finns ju förstås en lösning, som bör falla förmyndarna i smaken: Politiskt Korrekt porrfilm utan sex.

Naturligtvis finns en facebookgrupp mot moraltanteriet också.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 tankar på “Den sexualneurotiska statens kontrollbehov

  1. Vår valtaktiker har kanske i Regeringens namn beslutat att ”porrkanaler”
    måste begränsas. Samtidigt talar vi ju för en fri marknad som skulle släppa på förbudet. Snart kommer kanske förbudsskylten med textesom gäller förbud för utomäktenskaplig text. Den förekommer i bl.a. Pakistan.

  2. Pingback: Det är inte jag som har en hangup, det är staten « No size fits all

  3. Pingback: Plakatpuritanerna « No size fits all

  4. Pingback: Det är lagen som är pervers « No size fits all

  5. Pingback: Nakenchock i Nordatlanten « No size fits all

  6. Pingback: HAGWALLS INFALL NR 4 - Den sjätte mannen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s