En genusidioti avvärjd, två nya på ingång

Förrgårdagens besked från forskningsminister Tobias Krantz att avskaffa könskvoteringen i antagningen den svenska högskolan var mycket bra. Hans motivering var det inte, ”Utbildningssystemet ska öppna dörrar – inte slå igen dem i ansiktet på studiemotiverade unga kvinnor.”
Att kvoteringen var orättvis, omoralisk och ineffektiv för sina syften var tydligen inte tillräckligt. Det var alltså först när kvoteringen började drabba kvinnor som den blev ett problem för politikerna.

Maria tycker också att det är bra att kvoteringen avskaffas, ”killarna får väl börja plugga”… Men fullt så enkelt är det inte, flera undersökningar de senaste åren har visat på en tydlig och utbredd institutionell diskriminering av pojkar i betygssättningen både i grundskola och gymnasium. Men när hörde vi senast en ledande politiker uttala sig om att detta är ett problem? Som Johan med flera konstaterar, jämställdhet skall tydligen bara gälla ena könet.

Att statsfeminismen är en pågående intellektuell seriekrock i slow-motion är ju tyvärr inget nytt. New-age framstår i sammanhanget som ett under av logik. Vi talar om en ideologi som har som bärande idé att göra kön avgörande för att göra kön irrelevant.

I morgon går remisstiden ut för förslaget om att ”genusmärka ” Uppsala Universitet. I SvD Kultur skriver uppsalaprofessorn Tore Frängsmyr om hur universitetsledningen sett ett problem med ”konservatism och förlegade strukturer” som skall lösas enligt följande:

Allting skall vara exakt lika mellan kvinnor och män: antalet lärare skall vara lika många av båda könen; ”utrymmet att ta plats” för kvinnliga och manliga studenter på seminarier och föreläsningar skall vara lika (troligen både bänkutrymme och antalet minuter man pratar); kurslitteraturen skall vara lika författad av kvinnor och män; alla ”etablerade begrepp, teorier och metoder” skall problematiseras med avseende på genus.

Till detta kommer kriterier om arbetsfördelning: all undervisning och alla andra arbetsuppgifter skall fördelas lika; detsamma gäller för ”ledningsuppdrag”, fördelning av undervisning ”i relation till egen forskning”; deltagande i internationella konferenser (!) etcetera. Genus är den överordnade principen. Ordet kompetens förekommer över huvud taget icke i skrivelsen.

Som sagt, återigen den logiska saltomortalen att göra kön betydelselöst genom att låta det vara det enda som spelar roll…
Men logik är ju enligt de nya teoretikerna bara ett pariarkaliskt påfund, några sanningar finns inte utöver de som upplevs av den som sätter dagordningen, om det vill sig riktigt illa blir det statsfeministerna som gör det . Remisstiden går ut i morgon.

Där har Tobias Krantz en del att fundera över, liksom hur han ställer sig till förslaget att göra Moira von Wright till rektor på Södertörns högskola. von Wright anser att:

”Påbjudandet av snäv kunskap med en given mening är inte förenligt med skolans jämställdhetssträvanden.” Hon rekommenderar därför förändringar av läroplanen: ”En genusmedveten och genuskänslig fysik förutsätter en relationell infallsvinkel på fysiken samt att en hel del av det traditionella vetenskapliga kunskapsinnehållet i fysiken plockas bort.

Jag inser att trögheten i systemet är stor och att det tar tid att hejda genusraseriet som fått pågå obehindrat i över ett decennium, men det vore trevligt om Alliansen nu ser till att sätta stopp och slutar jamsa med. Om inte Borg, Reinfeldt ochSchlingmann vaknar från sin rosa feministsömn så kommer det att finnas folk som väcker dem efter valet, oavsett hur det går.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om ,,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: