Tre myter om skatteutjämningen

Skrev nedanstående till SVT Opinion och eftersom de är rätt petiga med att ha ensamrätt så publicerade jag inte artikeln på bloggen. Nu har det gått tio dagar utan svar så då lägger jag upp den här i stället:

Debatten om skatteutjämningen har tagit fart igen, och mediekoreografin är samma som alltid: “Stockholm mot Landsbygden/Norrland.” Raskt kom det också på SVT Opinion in ett inlägg från Jämtland. Men det är inte, som myten säger, Norrland som tjänar mest på skatteutjämningen. De mesta pengarna går till stora kommuner i södra Sverige. Utjämningen sker inte bara mellan kommunerna utan även mellan landstingen, och där är det bara ett landsting som betalar, Stockholms. Vi tvingas därför ha Sveriges i särklass högsta landstingsskatt.

En annan myt är att en landsända har rätt till extra transfereringar om där finns naturresurser. Jag skriver “extra” eftersom dessa regioner redan fått dessa transfereringar. Genom enorma investeringar av kunnande, personal och kapital utifrån har skogen, gruvorna och vattenkraften kunnat skapa tusentals välbetalda arbetstillfällen för de som råkar bo där dessa naturresurser råkar finnas. Kommunerna och landstingen drar in skatteintäkter på detta, för att inte tala om staten, som äger många av bolagen.

Om det finns en obegränsad ”rätt” att bo i en landsända där det finns begränsad försörjning (jag själv anser inte att en sådan rätt finns) så skall den också betalas solidariskt av alla andra. Dagens system lägger bördan enbart på Stockholmarna, vilket är djupt orättvist. Det är också lika logiskt som att kräva att Köpenhamnarna skall betala för uppehället för hundratusentals invånare på oljefälten mitt ute i Nordsjön, där finns också rika naturresurser.

Ingen landsända har rätt att subventioneras i oändlighet för att en stor del av de som bor där inte kan försörja sig själva. För hundra år sedan flyttade människor till exempelvis Norrland för att få arbeta. Från landsändar där det inte fanns jobb. Varför skall deras efterföljande plötsligt kräva att få bo kvar och bli försörjda av andra där inga jobb finns?

Men det tål att påminnas om att det inte är Norrland som får de största skatteöverföringarna, det är södra Sverige. Visst skall det finnas viss utjämning för att kompensera för extrema orättvisor i förutsättningar. Men detta skall skötas av staten. Undersköterskan i Skärholmen skall inte tvingas betala högre kommunalskatt för att sänka kommunalskatten för miljonären i Vänersborg.

Jag avslutar med en tredje, mycket seglivad myt: Den att Stockholm får en orättvist stor del av de statliga pengarna eftersom så många myndigheter ligger här. Fel. Stockholm har lägst andel offentliganställda i hela landet. Inte heller investeras det speciellt mycket av staten i byggande, de statliga investeringarna i vägar och spår i Stockholmsområdet har under de senaste trettio åren varit löjligt små i förhållande till regionens invånarantal och trafikmängd. Men Förbifart Stockholm då? “Den skall ju få 25 miljarder” säger någon kanske. Fel igen, den absolut största delen av kostnaden kommer inte att betalas av staten utan av Stockholmarnas egna vägtullspengar.

Visst räknas en del kostnader för kommunerna, till exempel för kollektivtrafik, med i skatteutjämningen, men inte det högre löneläget. Det vill säga, det högre löneläget räknas när skatteintäkterna tas med, men inte när kostnaderna för kommunen och landstinget skall beräknas. Rättvist? Knappast.

Naturligtvis bet inte logik på kommittén som för ett par år sedan var satt att korrigera omfördelningssystemet. Om vi har högre löner i Stockholm så måste det räknas både på inkomst- och utgiftssidan. Kommittén räknade gladeligen med det högre kostnadsläget för löner och hyror när de räknade de högre skatteinkomsterna här, men när det kom till utgifter så fanns plötsligt inte samma pengar. Som dåvarande utredningens ordförande, landshövdingen i Västerbotten Lorentz Andersson, sa 2005: ”vi skall inte subventionera era höga löner”. Goddag yxskaft. Vi har aldrig begärt att ni skall betala oss för vårt högre löneläge, det enda vi begär är att ni inte skall få betalt för det.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: