Kan Mona Sahlin skatta sig lycklig?

Undersökningar de senaste åren har visat att en stor majoritet är beredda att betala mer i skatt, om det går till att förbättra kvalitén i vård, skola, omsorg och rättsväsende. Det är bara det att årtionden med världens högsta skattetryck men utan världens bästa skola, vård eller polis har gjort att de flesta inser att det sambandet inte existerar.

Nu har vi lyckats ta oss ner till nummer två på listan över högst skattetryck (Danmark leder). Idag trumpetar dock Aftonbladet ut på förstasidan att svenska folket vill ha höjd skatt. Men bläddrar man vidare så finner man att bara 48% vill höja inkomstskatten, de flesta bara för ”de med högre inkomster”. Hela 92% tycker att just de redan betalar tillräckligt eller för mycket. Slutsatsen är att visst finns det en marknad för skattehöjningar, för andra alltså…

Och det är precis vad Mona Sahlin och Thomas Östros mycket väl vet. därför lägger de fram förslag om att beskatta ”de rika” men nämner inte med ett ord att det inte på långa vägar räcker för att finansiera de rödgröna vallöftena, inte ens de röda.

För att citera DI:s ledarsida:

Nu vill Socialdemokraterna införa ytterligare en värnskatt och därmed ännu högre marginalskatt för dem som tjänar över 1 miljon kronor. De är inte många, 36 861 personer i den senaste taxeringen. Deras samlade inkomst över miljonstrecket var drygt 24 miljarder kronor. Av det betalar de redan 14 miljarder i skatt. 5 procentenheter till motsvarar en dryg miljard. Inte ens om de betalat allt i skatt skulle det kunna finansiera den socialdemokratiska önskelistan.

Johan Ingerö konstaterar att Sahlins och Östros argumentation helt enkelt inte är hederlig. Den går bara ut på att vinna röster, inte på att lösa de problem som finns i Sverige. En återinförd förmögenhetsskatt, som de förespråkar, skulle bara få som effekt att kapital och investeringar flyr landet och att skatteintäkterna minskar. Detta vet naturligtvis den socialdemokratiska ledningen, men det struntar de i, för dem är, och har det alltid varit, viktigare att saker låter bra än att de blir bra. En återinförd förmögenhetsskatt skulle visserligen skada den svenska ekonomin och förmågan att betala för välfärdstjänsterna, men den kan användas för att mobilisera vänsterväljare, det räcker för Socialdemokraterna…

Det är tydligt att vänstern tror att de kommer att vinna ett klasskampsval mot ”de rika”. Men vem är då rik och vem är höginkomsttagare? Vi vet iallafall vad en höginkomsttagare är. Enligt socialdemokraternas olika propagandautspel om att ”de rika” gynnas mest av jobbskatteavdraget så hamnar gränsen för att vara ”höginkomsttagare” mellan 22000 och 26000 i månadslön, dvs normala löner för en sjuksköterska eller vaktmästare.

Fredrik känner igen fler delar av den gamla trötta socialdemokratin och det kända citatet av Vilhelm Moberg är lika aktuellt som någonsin: ”Socialdemokraterna är ett idéparti med två idéer – att ta makten och behålla den”.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om politikekonomiskatterjobbavdrag,val2010socialdemokraternamona sahlinthomas östros

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: