Mona Sahlin ger smashläge, men ser Alliansen bollen?

Den förra socialdemokratiska enpartiregeringen förberedde en lag om rätt till heltid under 2005. Den sågades dock av såväl fack som arbetsgivare och hann aldrig genomföras. Nu dammar Sveriges mest inkvoterade partiledare Mona Sahlin av denna idé. Hon upprepar också ett samtida förslag om att alla skall ha rätt till deltid. Hur inbillar hon sig att någon företagare skall vilja anställa om h*n plötsligt tvingas betala för en tredjedel mer arbetskraft än det finns behov för eller plötsligt tappar en fjärdedel av arbetskraften när en stor order skall levereras? P J undrar också hur det är tänkt att det skall fungera:

Hur ska den som driver en butik, där det finns strökunder mitt på dagen och är fullt efter 16 på eftermiddagen, kunna bemanna sin verksamhet på ett rimligt sätt utan deltider. Ska McDonald’s tvingas erbjuda alla ungdomar heltid? Hur ska den som driver skidliftar eller minigolfbanor göra?

I sitt talNacka igår pläderade Mona Sahlin också för kvotering till bolagsstyrelser och tvångsdelad föräldraförsäkring.
Jag håller med DN*, som inte tror att detta är en valvinnare för Mona Sahlin. Däremot kan det mycket väl bli en valvinnare för oss i Alliansen om vi sköter oss. Socialdemokraternas partiledare formligen radar upp enkla smashbollar. Men liksom Fredrik är jag orolig att regeringspartierna inte tar chansen att slå till, det har tyvärr kommit för många konstiga signaler om kvotering från det hållet.

(* Märkligt nog kommenterade DN inte kvoteringen av föräldraförsäkringen…)

Bland andra Kent och Fredric tycker också att detta är intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om politikjämställdhetarbetstidslagstiftning,kvoteringnackasocialdemokraternamona sahlin

Ett svar to “Mona Sahlin ger smashläge, men ser Alliansen bollen?”

  1. Deltidsarbete och väljarförakt « No size fits all Says:

    […] deltid blir den en gigantisk osäkerhetsfaktor när företag skall överväga att nyanställa. Hur inbillar sig Sahlin att någon företagare skall vilja anställa om h*n plötsligt tvingas betala för en tredjedel mer […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: