Chanel No-No 5

Via Johanna på facebook uppmärksammas jag på ytterligare ett fall av censur av historiska personers rökvanor. Denna gång är det Coco Chanel, spelad av Audrey Tautou, som inte tilläts hålla i en cigarett på filmpostern som skulle synas på Paris bussar och lokaltåg.

'Coco Chanel' i pyjamas med cigarett
olämplig

Henry Samuel på Telegraph är inte heller road över tilltaget, men han tror att Jacques Tati skulle haft så mycket roligare åt det som den den eminente skådespelaren och regissören själv råkade ut för. På en reklamaffisch för en filmutställning om Tati har hans karakteristiska pipa retuscherats bort och ersatts med en gul leksakspropeller. Allt för att reklambolaget, samma som ovan, därmed anser sig följa Frankrikes tobaksreklamslag som förbjuder ”direkt eller indirekt främjande” av rökning. Trots att både hälsoministern och lagens upphovsman, Claude Evin, sagt att lagen inte skulle tillämpas på kulturarvet så står Metrobus på sig. Men Tati skrattar i sin himmel, det var precis den sorterns stelbenta absurda byråkrati han älskade att driva med.

Tati med och utan pipa
åtgärdad

Och som jag tidigare bloggat om så är inte Frankrike ensamma om denna fanatiska syn på hur rökning framställs i bild. Vi är inte utan exempel på det här hemma heller. Själva har vi ju Ferlinstatyn vid Klara kyrka, vars metallcigarett snabbt avlägsnades av någon rökmotståndare. I stället får Ferlin från tid till annan en riktig cigarett att ha i mungipan av någon förbipasserande som förbarmar sig över honom.

Nils Ferlin tändandes cigarett
röksugen

[uppdatering, SvD skriver om saken]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

3 svar to “Chanel No-No 5”

  1. Ingen rök utan moralpanik « No size fits all Says:

    […] har tidigare bloggat om franska och brittiska myndigheters strävan att retuschera bort tobaken ur […]

  2. En barnförbjuden Värld « No size fits all Says:

    […] när historiska personers cigarrer, pipor och cigaretter har retuscherats bort från skolböcker, utställningsaffisher och filmposters. Inte ens en seriefigur går säker […]

  3. Uppdaterat: Solkungen hör av sig | Ledarbloggen Says:

    […] Per Hagwall och debattören Mattias Svenssob hörde av sig och upplyste om att det både i lilla Sverige och i stora världen, tyvärr, finns fler kandidater till Solkungssyndromet än Per […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: