Prisa Borg, här kommer skatteåterbäringen

Nu har regeringen meddelat att den kommer att stödja kommunsektorn med ett generellt tillskott på 17 miljarder de kommande tre åren.

Som jag skrivit tidigare så har kommunerna de senaste åren haft dubbelt så stora överskott som de nu förväntade underskotten, det borde ha funnits pengar att ta av. Detta betyder inte att jag är emot stöd från staten i den akuta situationen, men stödet måste utformas så att det inte belönar de kommuner som inte skött sig. Det är också så det blir, pengarna fördelas efter folkmängd och inte efter budgetunderskott, utmärkt.

I och för sig har kravet på budgetbalans varje år gett en ursäkt för de som inte haft lust att spara i goda tider. Men för de kommuner som så velat har det naturligtvis varit möjligt att lägga undan pengar ändå. Nu försvinner den ursäkten att inte se om sitt hus: ”Vi vill bland annat pröva om det går att ge drivkrafter för ekonomiskt sunda och välskötta kommuner eller landsting att spara pengar i goda år för att i viss utsträckning kunna användas under dåliga år. Detta ska dock göras utan att ge avkall på kommunallagens krav om god ekonomisk hushållning.”

Allt i allt en väl balanserad insats för att överbrygga krisen utan att belöna misshushållning eller riskera statsfinanserna, även om inte alla håller med om det. Göran ser sina böner besvarade. Mats påminner om att en del av de nedskärningar det pratas om beror på att antalet elever i skolan faktiskt minskat.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: