Hängselfobi i Bromölla

Moralpaniken och skräcken för det okända har nu nått fritidsgården Tunnan i Bromölla. Media rapporterar att där nu råder nolltolerans mot kläder som misstänks antyda att man har rasistiska åsikter. Inga kängor, hängslen eller bomberjackor är tillåtna. Det är dock – ännu – inte förbjudet på högstadieskolan. Åke Eliasson, s-politiker i barn- och ungdomsnämnden, tycker att det är ”lustigt” att det är olika regler på Humleskolan och på fritidsgården. Han anser att frågan bör ses över (och man kan lätt gissa i vilken riktning…).

Jag håller med Jonas Morian:

Herrejösses.

En stor del av min gymnasietid hade jag helrakat huvud, bar uppkavlade jeans, höga svarta kängor och så kallad bomberjacka. Jag hade ofta också på mig en Depeche Mode-tröja med en röd ros. Och nej, jag var sannerligen inte rasist.

Kanske borde Bromöllas föräldrakår, fritidsledare, rektorer och s-politiker ta ett och annat djupt andetag och prata med ungdomarna vars klädstil de upprörs över. Kanske vore det en mer framkomlig väg än att vifta med förbud?

Även Johan Ingerö tycker att vuxna borde, tja, tala med ungdomar.

I sådana här fall kommer jag att tänka på en sak som Nelson Mandela berättade i en intervju. Mandela var en ung och arg svart kämpe och kom till ett möte med äldre ANC:are, där fanns också en vit medlem. Full av egenrättfärdighet gjorde Mandela då klart för alla närvarande att vita inte hade plats i kampen mot apartheid.

Det som sedan hände har Nelson Mandela betecknat som den avgörande punkten i hans liv – där det avgjordes vilken väg han skulle gå, hatets eller försoningens;
En av de äldre ANC:arna tog honom till sig för ett samtal, men han skällde inte ut honom och slängde ut honom för hans oartighet. Han resonerade och fick till slut Mandela att intellektuellt förstå att han hade haft fel.

Om denna äldre ANC:are hade nöjt sig med att kasta ut spolingen för att han hade ”fel åsikt” hade historien blivit en helt annan…

För det första så skall man inte förutsätta att man känner till motpartens inställning, för det andra fungerar samtal och argument oftast mycket bättre än förbud och fördömanden.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om 

Ett svar to “Hängselfobi i Bromölla”

  1. Vad gör vi nu då? « No size fits all Says:

    […] vintern skrev jag om ett fall av vuxenpanik i Bromölla inför en ungdomskultur de inte förstod och som de därför genast antog var […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: