Dagens historietips: Executed Today

När jag startade den här bloggen hade jag föresatsen att publicera en historisk artikel varje fredag. Så många har det inte blivit, men nu har jag i alla fall samlat på mig uppslag så att det räcker till några veckor.

Det första är bloggen Executed Today, som listar avrättningar, men även dödsdomar och benådningar som inträffat på dagens datum. Det rör sig om kända personer, okända personer, döda personer, legender och litterära figurer. Inriktningen må låta makaber (och är det till viss del också) men bloggen är en guldgruva med upplysningar om historia, militärhistoria, kriminalteknik, sociologi, politik… Jag hittade webplatsen då jag sökte efter en bild av Guy Fawkes för att se hur lik han var den mask som bars i ”V for Vendetta” (jodå, ganska).

Man kan förfasas över justitiemord som det på Edith Thompson, som 1923 hängdes i England samtidigt som sin älskare. Älskaren hade otvivelaktigt slagit ihjäl hennes man, men det fanns inga som helst bevis att hon hade något att göra med mordet.

Man kan glädjas över att Maggie Dickson – som hängdes för ett ”brott” som idag är mindre allvarligt än en felparkering (döljande av havandeskap) – överlevde och blev benådad.

Man kan skratta åt den svarta komedin om det misslyckade försäkringsbedrägeriet i New York. Där fyra fumliga mördare under förbudstiden minst sex gånger misslyckas med att ta livet av den oförstörbara fyllbulten Mike Malloy. De försöker med mängder av sprit, med metanol, råttgift och taxi innan de slutligen lyckas ta kål på honom med gas. Lyckan blir inte långvarig för deras del, ett försäkringsbolag blir misstänksamt då de inte kan dela ut försäkringspengarna till förmånstagaren eftersom han visar sig sitta i häkte för ett småbrott, och så rullas historien upp.

På bloggen hittar man också krigare som tjänat Imperiet lojalt, alltför lojalt… Men efter en punkt behövdes deras tjänster inte längre och de hade i stället blivit en belastning.

Där finns också mängder av små faktakorn; Som att baseballens långa historia och enorma popularitet i Japan beror på att ett (misslyckat) mordförsök på kronprinsen (Hirohito) 1924 tvingade den säkerhetsansvarige kommissarien att byta karriär. Och att det engelska ordet ”guy”, i betydelsen ”person”, ”snubbe” är en direkt härledning från de dockor föreställande Guy Fawkes som hängs varje år 5 november.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

2 tankar på “Dagens historietips: Executed Today

  1. Pingback: Vad gör en bra blogg? « No size fits all

  2. Pingback: Lördagslänkar « No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s