Vänstersamarbetet – valallians eller självmordspakt?

Hemkommen efter en dag på julmarknad inne i stan ser jag att oppositionen säger sig ha enat sig om ett regeringsalternativ (fast alternativet får vi se först om ett och ett halvt år…) På bloggportalen intressant gör ett dussin vänsterbloggare vågen och tror att nu är valsegern klar. Det tror inte jag, en samlad vänsterallians är något helt annat än en samlad borgerlig allians. Den borgerliga alliansen var i sig en valvinnare, det är inte alls självklart att den nu uppskissade vänsteralliansen är det. Jag delar analysen som görs av t ex Jan BjörklundFredric Kjellberg och Zac:

Det faktum att vänsterpartiet kommer att sitta i regeringen vid en vänstervinst i valet 2010 gör att väldigt många borgerliga väljare som iochförsig inte är alldeles nöjda med den nuvarande regeringen kommer att hålla för näsan och rösta på Alliansen för att hålla Ohly borta från taburetterna. När inte socialdemokraterna längre håller rent mot vänster får väljarna göra det. Vänsteralternativet tvingas nu också ge klara besked före valet i de frågor som nu splittrar dem, till exempel EU, säkerhetspolitiken, trafikpolitiken, energipolitiken, familjepolitiken, skolpolitiken… Som sagt, det här kommer att bli intressant.

Jag avslutar med ett citat från P J idag:

Mona Sahlin gjorde bort sig i grunden när hon slog sina påsar ihop med mp och körde vänsterpartiet på porten. Det var oförankrat och det blev fritt fram för Ohly att spela kränkt oskuld och berätta att han skulle fälla varje rödgrön regering där vänsterpartiet inte fick vara med. Nu gör sig Sahlin kvitt den huvudvärken, men hon gör det till priset av alla Migräners Moder: I två långa år kommer hon att få stå till svars för allt vad vänsterpartiet har gjort, sagt och tyckt. Från och med nu är alla vänsterpartiets trovärdighetsproblem hennes egna: utgiftspopulismen, skattehöjandet, kommunismen.

(För övrigt har jag, sent omsider, placerat min blogg i Bromma på bloggkartan.se.)

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: