TT läser DN som F*n läser Bibeln

TT har skickat ut ett telegram om kostnaderna för de nya telekomlagarna, det har fått stor spridning, t exSvD och i Expressen:

Både hushållen och branschen får betala dyrt för FRA-lagen, hävdar branschorganisationen IT&Telekomföretagen. Enligt en rapport från organisationerna kommer lagen att kosta konsumenterna 2 500 till 3 700 kronor, skriver Dagens Nyheter.
För branschen handlar det om upp till 16 miljarder bara för investeringar för att det ska gå att lämna kopior på all tele- och datatrafik till staten. Till detta kommer merkostnader för driften.

Tyvärr visar det sig att TT grovt misstolkat den DN-artikel som låg till grund för telegrammet.

Där står:

IT&Telekomföretagen har tagit ställning mot FRA-lagen, såväl av kostnadsskäl som för att lagen anses impopulär bland kunderna. För tele- och bredbandsoperatörerna kommer den att kosta mellan 100 och 300 miljoner kronor i investeringar.

Den miljardkostnad som anges gäller alltså samtliga telekomlagar, bland andra teledatalagringen (kostnad 760 till 1100 miljoner). Den absolut största enskilda kostnaden beror inte på en övervakningslag utan på ett tvång att tillhandahålla bredband i hela landet (7,3 till 9,9 miljarder kronor).

Originalrapporten finns här.

Det är väl känt att jag ogillar FRA-lagen, men det är inte främst av kostnadsskäl utan av integritetsskäl Det som framställs som en extrakostnad på 300 kr i månaden gäller alltså samtliga telekomlagar och under det första året, kostnaden därefter rör sig om ett par tior i månaden.

Pengar det också, men rätt skall vara rätt, right?

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: