Ipred ett dåligt skämt

Enligt justitieminister Beatrice Ask skall Ipred-lagen införas från 1 april 2009, men den ”mildras”, vilket betyder att den inte kommer att gälla retroaktivt. Att utforma en lag enligt de absolut minimala anständighetskraven i ett rättssamhälle – att lagen skall vara förutsägbar och inte gälla handlingar som inträffat innan den har införts, säljs nu av spindoktorerna på departementet till media som en eftergift! Och media sväljer lydigt.

Staten har kapitulerat, den vet inte hur internet fungerar och vill inte heller veta. Den överlåter rättskipningen på nätet till religiösa lobbyistorganisationer och prisjägare, som ges större befogenheter än polisen själv.

Polisen får bara begära ut IP-nummer för brott som ger minst två års fängelse. Olaga hot som inte är grovt räknas inte. Detta innebär att polisen inte kan begära ut IP-nummer ens för mordhot på internet. Inte heller kan du som driver en webbshop gå till polisen och begära att få ut IP-numret om du blir utsatt för nätbedrägeri.

Däremot kommer ett privat företag nu att ges rätt att få ut IP-numret om de tror att fildelning skett via en IP-adress.

Min moderata kollega Mary i Österåker skriver, som ibland, upprört, och, som alltid, initierat, läs här. MUF tycker som vi båda att lagförlaget fortfarande är undermåligt. Det tycker även Karl Sigfrid, men han har gott hopp om att det går att rätta till, jag hoppas att han får rätt den här gången.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: