Jag lider med dig, Eskil

Jordbruksminister Eskil Erlandsson har länge försökt föra ett intellektuellt hederligt resonemang kring lagenligheten av djursex/tidelag/zoofili. Han har påtalat problemen med att låta reflexartad moralisk upprördhet utgöra grunden för lagstiftning. Men att i längden försöka stå emot en boulevardpressorkestrerad lynchmobb i en sådan här fråga är dock omöjligt. Han har tidigare hånats av Expressen för att han försöker visa att allt inte är så självklart som Expressen försöker inbilla sina läsare.

Jordbruksministern meddelade idag (enligt sanningsvittnet Expressen, skall man kanske tillägga) att det kommer en lagstiftning i frågan. Jag är övertygad om att han gör det, inte för att han vill, inte för att det är rätt utan för att det kostar för mycket att stå för rättstatens principer i det här fallet.

Nu har Expressen än en gång lyckats uppvigla fram en ogenomtänk lagstiftning. Den fråga som omedelbart inställer sig är: Om sex (utan våldsinslag) med djur är så hemskt att man ser som sin uppgift att piska fram blodtörstiga opinionsstormar. Vad tycker tidningen om djur som råkar ut för fångenskap, slaveri, tvångsavel och slakt? Varifrån kommer ingredienserna i de kokböcker som Expressen nu marknadsför i en stor kampanj?
Expressen gör reklam för kokböcker ovanför artikeln om djursex

Hanna påpekar att djurplågeri redan är olagligt. Sveriges Radio demonterar myten om epidemin av våldtagna djur och Blogge har väl valda ord att säga om dubbelmoral:

Människan nyttjar sedan urminnes tider djur för sin egen vinning, njutning och lust på ett obegränsat sätt, exempelvis som förslavade mjölk, kött- och pälsmaskiner, eller som förslavade husdjur, eller som förslavade prydnader på zoo, eller som förslavade transportdjur o.s.v – anser man att det är vidrigare att sexuellt förlusta sig med ett djur än att plåga det på alla de miljontals sätt som människan har uppfunnit utgår man från en sexualmoralistisk diskurs snarare än en som värnar djurens väl och ve och frihet.

Och nog visar det sig att Monica Green är med på ett hörn även här.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Ett svar to “Jag lider med dig, Eskil”

  1. Att något bara är ”äckligt” är inte skäl nog att förbjuda det « No size fits all Says:

    […] skriver också om det och jag själv skrev om det förra gången, i november 2008. Läs också Hanna som då gjorde en mycket gedigen genomgång av frågan och smulade sönder alla […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: