Global uppvärmning eller charlatansfeber?

Förra veckan upplät SvD Brännpunkt sidan för en klimatdebatt där för ovanlighetens skull även kritiker av IPCC:s dominanta koldioxidteori fick komma till tals. Än så länge har det blivit fem inlägg för och emot: Härhärhärhär och här, med en spin-off i Aftonbladet.

Anledningen var så klart att Al Gore kom flygande till Sverige och Nacka för att hålla väckelsemöte för betalande gäster (priser från 3700 kronor och uppåt). Inga medier rapporterade från mötet i onsdags, antagligen beroende på att de inte var så pigga på att göda bankkontot för en person som konsekvent vägrar att svara på kritiska frågor. Maggie var dock där och skriver här om sina intryck.

Varför har då andra förklaringsmodeller (som till skillnad från koldioxidhypotesen faktiskt stämmer med de verkliga temperaturväxlingarna) så svårt att komma fram i debatten? Min tes är att koldioxidhypotesen passar så många intressen: En stor FN-organisation som bygger hela sin existens på att myten om den människoorsakade uppvärmingen hålls vid liv, politiker som ser en chans att motivera nya förbud och nya skatter, forskare som vill ha anslag som kontrolleras av ovan nämnda politiker, media som vill sälja och en allmänhet som vill bli skrämd.

I Storbritannien har nu ekofascisterna på sina planministerier julafton året om, läs om deras Sköna Nya Värld på oumbärliga the Register.

Även i augusti blev det ju en debattunge då Elisabet Höglund kritiserade SVT:s ensidiga ställningstagande och företagets påfund att utse en meteorolog till sin ”klimatstrateg” (vilket f ö är som att utse en billackerare till utvecklingsansvarig på Volvo personbilar). Kanske vi nu äntligen ser en upptining av den mentala istiden i klimatdebatten?

Mer intressant finns att läsa hos Per och Magnus.

Läs även andra bloggares åsikter om ,,

2 svar to “Global uppvärmning eller charlatansfeber?”

  1. Förbanna inte ljuset, slåss mot mörkret i stället | No size fits all Says:

    […] är inte så att det saknas andra förklaringsmodeller till klimatförändringarna, sådana som stämmer bättre med de data man faktiskt kan observera. […]

  2. Vem släckte ljuset? | No size fits all Says:

    […] är inte så att det saknas andra förklaringsmodeller till klimatförändringarna, sådana som stämmer bättre med de data man faktiskt kan observera. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: