Mera kärnkraft!

Idag upprepade Carin Jämtin socialdemokraternas officiella ståndpunkt, den svenska kärnkaften skall avvecklas:
”Jag är helt övertygad om att om vi satsar på utveckling av alternativa energikällor, om vi sparar och effektiviserar där vi har mycket kvar att göra, så kommer det gå att avveckla kärnkraften fortare än vad vissa fackförbund tror.”

Det är klart att det går, det mesta går om man struntar i priset för ekonomi, människa och miljö…

Men Sverige är inte isolerat, vi köper och säljer el över gränserna. Så länge det finns ett enda kol- eller oljekraftverk kvar i Nordeuropa så är det 1) vansinne att lägga ned svensk kärnkraft 2) idiotiskt att inte bygga ut den. Bara de fyra kolkraftverk som statliga Vattenfall äger i Tyskland släpper tillsammans ut mer koldioxid än hela Sverige! Dessutom släpper koleldningen ut enorma mängder av svavel och tungmetaller, saker som vi vet är farliga för människa och natur.

Sören Wibe har rätt. Vill vi verkligen minska koldioxidutsläppen skall vi bygga fler kärnkraftverk. Att som Jämtin sätta kärnkraft mot alternativa energikällor och besparingar är ett monumentalt feltänk. Vi bör bygga ut kärnkraften och spara och effektivisera och satsa på alternativa energikällor. Och då tänka på vad vi egentligen håller på med; etanolplantager som kommer till genom skövling av tropisk regnskog och mangroveträsk åstadkommer både miljöförstöring och ökade koldioxidutsläpp; Subventionerad användning av majs till etanolproduktion driver upp matpriserna och orsakar svält.

Slutsatsen är:
* Om klimatalarmisterna har rätt så bör vi bygga ut kärnkraften för att minska koldioxidutsläppen.
* Om klimatalarmisterna har fel bör vi bygga ut kärnkraften för att minska miljöförstöringen från kolbrytning och koleldning och beroendet av olja och gas från hel-, halv- och kvartsdiktaturer.

Björn höll med redan för ett år sedan.

[uppdatering: som påpekats i kommentarstråden så har ordföranden i BasEl, Holmens VD Magnus Hall, skrivit i Dagens Industri och sagt att de är beredda att bygga nya kärnkraftverk så fort förbudet försvinner. Mer om saken hos Bengt ochMikael.]

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: