Sexköpslagen är inte en del av lösningen, den är en del av problemet

Efter ministerutspelet om trafficking dök det upp en debattartikel i Östersunds-Posten i ämnet, signerad två ledande moderatkvinnor. Nedan är det debattsvar som Hanna Wagenius och jag skickade in till tidningen, det tog ett tag men efter en vecka publicerades det. Det inlägg vi svarade på går inte längre att hitta på nätet, men jag har en sparad kopia här. (Ett längre bemötande av myterna om massiv sextrafficking har jag skrivit här.) Vårt inlägg finns på Ö-P:s webplats och lyder som följer:

Sexköpslagen är en del av problemet

I ÖP 24 juli förespråkar moderatkvinnorna Lise Hjemgaard-Svensson och Magdalena Andersson bland annat en skärpning av sexköpslagen för att motverka trafficking. Om det kan två saker sägas: Trafficking handlar om oerhört mycket mer än sexhandel och sexköpslagen är inte en del av lösningen, den är en del av problemet. Slaveri, misshandel och tvång är redan förbjudet och kan och bör bekämpas inom ramen för tillgänglig brottslagstiftning.

Internationell forskning från så skilda ställen som Chicago, Ecuador och Nya Zeeland visar entydigt att förbud bara förvärrar problemen med prostitution. I Sverige finns ingen ordentlig utredning om resultaten av sexköpslagen, och när en sådan nu äntligen startats har politikerna förbjudit den att komma med ”fel” slutsats. Den får uttryckligen inte komma fram till att sexköpslagen är skadlig och bör avskaffas.

Värt att notera i sammanhanget är att det i socialstyrelsens senaste rapport i ämnet, Kännedom om prostitution 2007, framkommer att andelen hallickar tycks ha ökat sedan sexköpslagen trädde i kraft. Det tyder på att även andelen traffickingoffer i sexbranschen har ökat sedan sexköpslagens införande. Man konstaterar också att det inte finns några som helst belägg för att prostitution i sig har minskat.

I sin debattartikel blandar Lise Hjemgaard-Svensson och Magdalena Andersson hela tiden ihop trafficking och prostitution, men den beskrivningen täcker bara en bråkdel av hela sanningen. Om de tror man stoppar trafficking genom köpförbud, varför vill de då inte också straffa människor som betalar för restaurangbesök, betalar för att bygga hus eller skänker pengar till tiggare? Det är nämligen i de sektorerna som tre fjärdedelar av de som utsätts för trafficking i Europa hamnar.

Som göteborgsforskaren Susanne Dodillet visat står lösningen på trafficking att finna i öppna gränser och ekonomisk utveckling i ursprungsländerna. Så länge kvinnor och män inte ser någon framtid i sina hemländer kommer de att söka sig en bättre framtid även om de vet att de riskerar att bli utnyttjade. Till exempel så vet båtflyktingarna mycket väl att det är bokstavligen livsfarligt att resa illegalt över Medelhavet, men de är beredda att riskera det ändå för att fly misären hemma. Trafficking drivs knappast alls av efterfrågan på sexuella tjänster, desto mer av efterfrågan på en chans till ett bättre liv hos de som flyttar från sina hemländer. Ju mer vi tvingar prostitutionen under jorden, desto sämre villkor får dess utövare. Ju högre murar vi bygger, desto större vinster kommer människohandlare och människosmugglare att göra.

Hanna Wagenius
ordförande Jämtland-Härjedalens CUF-avdelning
Per Hagwall
ordförande Brommamoderaterna

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om 

Ett svar to “Sexköpslagen är inte en del av lösningen, den är en del av problemet”

  1. Glad upphävningsdag! | No size fits all Says:

    […] Förespråkarna för förbudet menade att problemet var att polisen inte tillräckligt jagade de som bröt mot det och att straffen var för låga. (Var har vi sett den argumentationen någonstans…?) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: