Seriös debatt – DN Kultur-style

Idag har Kajsa Ekis Ekman återigen avhandlat prostitution på DN Kultur. Det var det vanliga; myten om den lyckliga horan, sexköpslagen bestraffar bara köparna, de som kritiserar lagen är köpta av legaliseringslobbyn… IsabellaHanna och Magnus har också skrivit om haveriet.

Utan att blinka sväljer hon Eva-Britt Svenssons påstående om 500000(!) sextraffickingoffer i Europa per år. Siffran har valsat runt länge i debatten och sällan ifrågasatts. Men var kommer den ifrån?
Det är (eller påstås vara – jag har inte hittat några belägg för det) ursprungligen en uppskattning som gjordes en gång,1996, av IOM, International Organization for Migration i Genève. 2003 angav samma organisation siffran till mellan 120000 och 500000, och då inbegreps alla som årligen kom in i Europa på olagligt sätt. 2007 gjorde IOM en noggrann genomgång av antalet traffickingoffer från Ukraina, Moldavien, Vitryssland, Bulgarien och Rumänien, organisationen kom fram till att det rörde sig om 15000 om året och av dessa utsattes en fjärdedel för sextrafficking, resten hölls i slavliknade arbetsförhållanden inom jordbruk, byggsektor och tiggeri. Nu är således siffrorna nere i knappt 4000 om året från det största ursprungsområdet. De flesta släpps också efter att de arbetat av sin skuld till smugglarna. Det är fortfarande alldeles för många som far illa, men det är tack och lov inte i närheten av de arméer av Liljor som marscherar genom debattsidorna.
Trots detta fortsätter vandringssägnen att leva sitt eget liv under devisen ”kolla aldrig en bra historia”. Men att dels påstå att människohandel för sexuella ändamål har en omfattning minst femtio gånger större än officiella undersökningar visar, dels osynliggöra den majoritet av offren för trafficking som inte hamnar i sexhandeln är helt enkelt inte seriöst. För att använda Kajsa Ekis Ekmans egna ord: I vems intresse ligger det?

Vad vi behöver, sa Svensson, är kunskap om olika lagstiftningars effekt. Och den kunskapen finns:

Synd bara att hon alltså inte brytt sig om den.

nyligen gjorde den franska kvinnogruppen Choir en undersökning av EU:s 27 länder och kom fram till att den svenska lagstiftningen var absolut bäst på att minska sexköp.

Jag sökte efter kvinnogruppen Choir på Google men hittade absolut ingenting. Gruppens slutsatser var sannerligen rent sensationella, med tanke på att polisen i Socialstyrelsens stora undersökning i december 2007 rent ut erkände att de inte hade en aning om hur många prostituerade som finns i Sverige…

Jag hoppas verkligen att DN inte betalar Kajsa Ekis Ekman för hennes medverkan. Det skulle ju betyda att hon sålde sig på ett människoovärdigt sätt. Och DN skulle åka dit för själsköp. Fast å andra sidan vore det ju rätt åt dem

intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om 

6 tankar på “Seriös debatt – DN Kultur-style

  1. Pingback: Doing the omoralisk morallag « No size fits all

  2. Pingback: Så många procent finns inte « No size fits all

  3. Pingback: Den enprocentiga sanningen om världens kvinnor « No size fits all

  4. Pingback: Sanningen är aktivismens första offer « No size fits all

  5. Pingback: Sanningen är aktivismens första offer « No size fits all

  6. Pingback: HAGWALLS INFALL NR 2 - Den sjätte mannen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s