Vad är detta för typ av frågor?

Så har drevet nått ner till stadsdelsnämndsnivå. I måndags fick alla ledamöter ett mail där en lokaltidning gav oss två dagar att svara på frågor om vårt nyttjande av svartjobb. Vi diskuterade saken i vår partigrupp och alla var överens, vi svarar inte på sådana frågor. Väl medvetna om att det svaret kan misstänkliggöras så författade vi följande uttalande, får se om lokaltidningen tar in det.

m sätter ner foten mot massmediadrev

Mitt-i tidningarna genomför nu i all hast en enkät där man frågar om erfarenheten av och inställningen till svartarbete. Meningen är att man på ett självdeklarerande sätt skall ange om, när, vad, till vilken kostnad och varför man nyttjat svart arbetskraft. Vi ser detta som ett mycket insinuant sätt att ställa frågor som på intet sätt belyser problematiken med svartarbetet i samhället eller för frågan framåt.

Vi undertecknade har därför gemensamt kommit fram till att vi har varken skyldighet eller anledning att besvara den typen av frågor annat än med detta uttalande.

Den frågeställning som skulle varit intressant är: Upplever du att det är vanligt att folk i din omgivning köper eller säljer svarta tjänster? Vad tycker du om fenomenet? Vad kan göras åt det?

Vi vill nu sätta ner foten och markera avståndstagande fråndrevjournalistik som företeelse. Det är redan tillräckligt svårt för alla partier att rekrytera fritidspolitiker och misstänkliggöranden från media gör det inte lättare. Att förvänta av en grupp i samhället att de skall vrida ut och in på sig själva för att erkänna alla felsteg från puberteten och framåt är kränkande. När ska man börja skicka samma ”enkäter” till alla som kan betraktas som makthavare eller får lön av skattemedel: lärare, läkare, ekonomer, jurister eller varför inte journalister, stora makthavare i samhället?

Enkäten vi fick kan inte uppfattas på annat sätt än att vilja sätta ditpolitiker. I stället för att granska vilken politik som förs eller förespråkas letas fel som inte har med styret av staden att göra.

Vilka enkätfrågor kommer härnäst? Hur mycket dricker vi? Har vi varit otrogna? Har vi kört om vid heldraget? Har vi tagit kaffe på jobbet utan att lägga pengar i burken?

Moderata partigruppen i Bromma stadsdelsnämnd.

Jag tycker (och det borde sannerligen media också tycka) att det är oändligt mycket viktigare att diskutera de inskränkningar i tryckfrihet och personlig integritet som Thomas Bodström, Johan Pehrson och Mikael Odenberg vill göra för oss alla än att prata om huruvida dessa personer köpt svartsprit, låtit grannens barn klippa gräsmattan eller inte betalat tv-licens. Frågan om EU:s spannmålstullars effekt på det afrikanska jordbruket än faktiskt oerhört mycket mer angelägen att debattera än färgen på handelsministerns Porsche…

En guldstjärna till den som kände igen Fälldin-referensen i rubriken.

intressant?
Andra bloggar om: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: