Lögn, förbannad lögn och Metrostatistik

Metro verkar ha valt väg, sedan de städslade Niklas Svensson har de tyvärr styrt snabbt styrt mot den politiska journalismens rännsten. I dagens Metro fanns artikeln ”Vallöfte till fattiga blev klipp för rika” (denna gång dock inte av nämnde Svensson)

Ur artikeln:
”När regeringen presenterade sitt jobbavdrag i början av året var beskedet mycket konkret. ”Det är främst låg- och medelinkomsttagare som tjänar på jobbavdraget, 30 av jobbavdragets 40 miljarder går till dem med de lägsta inkomsterna.”, skrev finansministern i en debattartikel och ett pressmeddelande. Men nästan två tredjedelar av jobbavdraget – drygt 23,6 miljarder kronor – går till den rikaste tredjedelen av befolkningen.”

Det går inte att se vilken statistik reportern använder sig av, men han avslöjar i alla fall att han i gruppen låginkomsttagare räknar in “studerande, deltidsarbetande och pensionärer.”

Duh! Det handlar om jobbavdrag. (Av materialet framgår faktiskt inte ens om de som är med i grupperna haft någon arbetsinkomst alls, lägsta inkomstgruppen börjar betecknande nog inte på en krona utan på noll kronor)

Skall man jämföra så måste man jämföra heltidslöner, att räkna studerande, deltidsarbetande och pensionärer (som f ö får dubbelt jobbavdrag) i detta gör att slutsatsen blir oanvändbar till annat än utfyllnad i boulevardpressen. Men det räcker för Metro, och för de oppositionsbloggar som lystet lapat upp siffrorna utan minsta reflektion över relevansen hos dem.

Jag har mailat författaren för få närmare uppgifter om hur han har räknat, återkommer i frågan om jag får svar.

intressant?
Andra bloggar om: 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: