Skatteamnesti ger fler jobb och större skatteintäkter

I Svenska Dagbladet har Göran Hägglund luftat tanken om amnesti för de som tar tillbaka sina tillgångar till Sverige när förmögenhetsskatten avskaffats. En logisk idé – själva tanken med att avskaffa förmögenhetsskatten är ju att få kapitalet att komma tillbaka till Sverige för att skapa jobb och skatteinkomster här. Det har lett till bekymrade mumlanden från både skatteverk och allianspolitiker, Johan Ingerö förklarar varför de har fel. Att införa en amnesti för något som inte längre är olagligt är inte alls märkligt. Men jag antar att debattörerna här då tycker att det vore helt i sin ordning om polis och åklagare fortsatte att jaga homosexuella för straffutmätning tills preskriptionstiden gick ut…

När tillochmed Broderskaparna offentligt säger att förmögenhetsskatten är skadlig och borde ha avskaffats för länge se’n så håller den populistiska delen av socialdemokratin och vänstern kvar vid den.

Men förmögenhetsskatten är kontraproduktiv, den insikten har slagit även delar av socialdemokratin och det var därför de riktigt rika undantogs från förmögenhetsskatt av sosseregeringen. Tyvärr orkade de inte dra de logiska slutsatsen och avskaffa skatten helt. Dess enda existensberättigande är att ”den klämmer åt de rika”, vilket den ju som bevisat inte gör, den ger mycket små inkomster till staten men driver ut enorma mängder kapital som skulle gjort stor nytta här och gett staten mångdubbelt större skatteinkomster om pengarna stannat kvar.

Förslaget borde vara mindre omstritt än flykting- eller vapenamnestin, för de lagarna finns ju kvar. Att införa en amnesti i samband med att en lag avskaffas borde vara mindre kontroversiellt, eller var det så att svensk polis och åklagare fortsatte att jaga homosexuella för straffutmätning tills preskriptionstiden gick ut?

Magnus Ljungkvist menar på sin blogg att talet om amnesti är försök att ragga röster i Danderyd. Nja, skall man ragga röster finns det enklare sätt. Men visst finns det populister i den här frågan, det är de som vill behålla en samhällsskadlig skatt – inte de som vill ta bort den.

Hade det inte varit så att det gick att fiska röster med retorik 1A om att ”ta av de rika” skulle den kontraproduktiva förmögenhetsskatten varit borta för länge se’n…

intressant?
Andra bloggar om: 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: