KU-knarkarna

Jag började för två veckor sedan skriva ett inlägg om oskicket med missbruk av anmälningar till Konstitutionsutskottet, detta med anledning av att Carina Hägg (s) anmält statsminister Fredrik Reinfeldt för att granska hur han rekryterat regeringens ministrar. Det fick en annan sosse, Joel Malmqvist, att skriva ett bra inlägg där han konstaterar att KU sedan länge blivit en plats som inte använts för det den är menad för – en principiell granskning av att maktens utövande följer grundlagen – utan alltmer en tummelplats för partiutspel och tjuvnyp, ett förfall alla partier är medskyldiga till.

Så kom en anmälan mot att statsministern ifrågasatt det rimliga i att av åtta tusen som anmält att de inte betalat tv-licens bara tre polisanmäldes av Radiotjänst, de tre ”råkade” samtliga vara moderata statsråd. Reinfeldt sade till Ekot:
”Är det verkligen så, menar Radiotjänst, att varenda person som hör av sig, villig att göra rätt för sig och betala och som inte bestrider att de har gjort fel, av Radiotjänst polisanmäls. Är det så?”

Detta KU-anmäldes av socialdemokratiska riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson och i en kommentar tolkar Morgan Johansson Reinfeldts uttalande på yxskaftsvis. Han ser det inte som att Reinfeldt högst naturligt undrar varför bara moderata ministrar polisanmäls. Nejdå, i Morgans drömvärld kräver statsministern att bara moderater skall slippa polisanmälan

Utrikesminister Carl Bildt har också KU-anmälts, för sitt innehav av aktier och optioner i det finansbolag som är delägare i den ryska energijätten Gazprom. Det är miljöpartiets representant i EU-nämnden, Ulf Holm, som vill att konstitutionsutskottet granskar om Bildt kan vara eller bli jävig när ärendet om Gazproms planerade gasledning på botten av Östersjön behandlas. Denna okynnesanmälan kom in när Reinfeldt redan flera gånger klargjort att saken var under utredning och svaret skulle redovisas inom ett par dagar.

Som sagt, mitt inlägg blev liggande ett tag, men att ämnet skulle bli inaktuellt är det ingen risk för. Idag kommenterar DN:s ledarsida det senaste: Lars Ohly med flera har anmält hanteringen av arbetslöshetsförsäkringen, och visst kan det finnas principiella funderingar i den eviga frågan om hur kort en remisstid kan vara, men av innehållet i anmälan att döma så är undertecknarna mycket mer upprörda över innehållet i politiken (ingen KU-fråga) än av sättet den klubbas igenom på i riksdagen (kan vara en KU-fråga).

Vad man skall göra åt saken vet jag inte, en lösning vore att media slutade att belöna rena okynnesanmälare med tid och plats i rampljuset men det är nog för mycket att hoppas på. Kanske kunde man vid nyår ge varje parti ett checkhäfte med tio anmälningar de kunde använda följande år, ledde anmälan fram till någon kritik från KU fick man en extra check. Då skulle partierna vara tvungna att ransonera dem till frågor som verkligen betydde något/hade utsikt att ge resultat.

[uppdatering: idag (31/10) kommenterade både DN:s och SvD:s ledarsidor det faktum att en KU-anmälan är på gång mot kommunminister Mats Odell för att han är delägare i ett familjeföretag som säljer vårdtjänster till kommuner. Strunt samma att han som minister inte har något att göra med om, eller hur, enskilda kommuner köper familjebolagets tjänster, det bryr sig Hans Hoff (s), inte om, han är besluten att få sin quick fix för att hamna i medias blickfång några minuter.]

intressant?
Andra bloggar om: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: