Tunnelseende om städavdrag i Arbetaren

Jag brukar läsa Arbetaren när jag får tillfälle. Tidningen ger ofta ett annorlunda perspektiv, den har ibland riktigt välskrivna och researchade reportage, ibland tar de upp intressanta frågor som ingen annan tagit i. Inget av detta gäller dock huvudartikeln i senaste numret ”Städrabatt gynnar bara de rikaste” .

Genom en räkneövning har författarna kommit fram till att

”Slutsatsen är att det med regeringens förslag blir ekonomiskt rationellt att köpa hushållsnära tjänster [vitt] bara för hushåll där alla inkomsttagare tjänar över 46 000 kronor i månaden.”

Men resonerar man som Arbetaren gör skulle knappt en enda människa heller gå ut och äta på restaurang – det är ju mycket billigare att laga själv eller tillochmed köpa portionsförpackad färdigmat av restaurangen själv. För att inte tala om hur många gånger billigare drickan är på Systembolaget…
”Till följd av den kraftiga rabatten uppstår den paradoxala situationen att varje svart tjänst som blir vit innebär en förlust för staten.”
Eh, hurdå?

De återanvänder också den slitna klichén ”Vem städar hos städaren?”
Tja, vem bakar åt bagaren, kör taxichauffören, lagar rörmokarens rör och klipper trädgårdsmästarens gräsmatta?

Artikelförfattarna behövde inte ansträngt sig för att teoretisera hur reformen slår, det räcker med att titta över Östersjön. Skattereduceringen för hushållstjänster i Finland har betalat sig själv flera gånger om och skapat en mängd vita jobb.

intressant?
Andra bloggar om: 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: