Anna kan knappast stanna

Jag skrev när det begav sig om det märkliga faktumet att anklagelsen mot Anna Sjödin att hon yttrat ordet ”svartskalle” sågs som allvarligare än att hon skulle gjort våldsamt motstånd och misshandlat en vakt.

Problemet för Anna Sjödin och SSU är att de tillhör en rörelse som i årtionden levt på, och spridit, myten om sin egen moraliska överlägsenhet. Som utmålar sig själva som de mest toleranta. Som drivit på en lagstiftning som försöker härleda rasism även där den inte finns, en lagstiftning som är orsaken till att åklagaren inte hade annat val än att åtala Sjödin för ”hatbrott”.

Vilket naturligtvis är löjligt, hon var full och förbannad och drog till med det första hon kom på, hade vakten haft något annat tydligt yttre attribut hade denne i stället kunnat bli kallad ”tjocksmock”, ”bonnjävel” eller ”slyna”. Utan att Sjödin därmed givit uttryck för något djupare liggande hat mot överviktiga, bönder eller flickor som inte väntar med sex till äktenskapet.

Men nu har hon satt sig själv i en helgonposition och får också ta konsekvenserna när hon visar sig bete sig som en vanlig packad svenne. Som Gudmundsonskriver”Det är det dubbelmoraliska i politikerskandalen som fäller, inte gärningen i sig.”

Anna Sjödin meddelar att hon trots den fällande domen ändå tänker sitta kvar som SSU-ordförande till kongressen i augusti. Om det blir så beror det nog mer på att det inte finns någon färdig efterträdare, som accepteras av både SSU:s höger- och vänsterfalang, än att distrikten skulle ha förtroende för henne. Den enda som uttalat sitt stöd idag är ordföranden i hennes gamla hemdistrikt Västerbotten.
Men oavsett vad hennes kvarsittande på posten beror på kommer det att ytterligare paralysera en socialdemokrati som inte hämtat sig efter valnederlaget. Med en partiordförande som deklarerat att han avgår i mars och en ungdomsförbundsordförande vars post är osäkrare än snö på en Skånejul kommer energin inte heller i fortsättningen att ägnas åt politisk omprövning. Positionerande och maktspelande inför ordförandevalen kommer att ses som mycket merintressant.

Andra bloggar om: 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: