Dags för ett ordnat statligt belöningssystem

Nu när det kanske kan få effekt så vill jag påminna om en artikel jag skrev i december: Från Torekov och framåt – råd till en alliansregering

Huvuddelen av artikeln handlar om att reformera det som gick fel i och med grundlagskompromissen i Torekov, då maktdelningstanken övergavs och vägen bereddes för det extremt centraliserade styre som utvecklades av Göran Persson. Som en del i översynen bör vi låta statschefen återfå de befogenheter som statschefer i hela den civiliserade världen har – att formellt utse regeringsbildare och högre statliga tjänstemän. I kombination med ett nyinfört utfrågningsförfarande av kandidaterna skulle det göra det klart att statstjänstemän har sin lojalitet till folket och staten, inte till statsministern personligen (samma sak gäller naturligtvis för statsministern själv, han skall vara en tjänare, inte en härskare).

Mycket av det som skall göras tar tid, men ett av misstagen från 1974 kan åtgärdas snabbt. Beslutet bör inte heller vara speciellt kontroversiellt; Även de senaste (s)-regeringarna har uppenbarligen insett att det var mycket oklokt att avskaffa ordensväsendet, det framgår klart av det allt flitigare användandet av Konungens medalj som belöningsmedel.

Jag vill också ta tillfället i akt att föreslå en översyn av det offentliga belöningssystemet. Idag är det i Europa bara Irland och Sverige som inte delar ut ordnar till sina egna medborgare. Genom det olyckliga beslutet att avskaffa ordensväsendet så fick vi ett samhälle där de enda belöningsmedlen var pengar och positioner. Resultatet ser vi nu: halv- och kvartskompetenta personer vars högsta förtjänst är deras partilojalitet vandrar från generaldirektörsposter till landshövdingeresidens och ambassadörspalats. På vägen kvitterar de ut gyllene fallskärmar från varje position de lämnar. Allt sker fullständigt utan demokratisk insyn och utan några som helst kompetenskrav förutom rätt partibok.

Ett återinförande av ordensväsendet för svenska medborgare skulle ha två stora fördelar, båda av mycket stort värde för samhället: Det skulle gå att på ett praktiskt och billigt sätt belöna människor som i sin gärning gjort sig förtjänta av det utan att flytta dem från de positioner där de gör nytta. Det skulle gå att på ett praktiskt och billigt sätt belöna människor som av politiska skäl behöver belönas utan att ge dem en befordran de inte är kvalificerade för.

intressant? Andra bloggar om: 

2 tankar på “Dags för ett ordnat statligt belöningssystem

  1. Pingback: En medalj är ibland bättre än en rejäl pension « No size fits all

  2. Pingback: Återinför ordnarna, inget att orda om « No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s