Hycklarnas marknad

När Lars-Erik Lövdén var bostadsminister motarbetade han kraftigt ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter och kallade det för ”en överföring av förmögenhet från kommuninnevånarna till vissa enskilda hyresgäster”.
Låt oss granska detta påstående, det brukar regelmässigt återkomma när borgerliga kommuner låtit hyresgäster köpa husen de bor i.

– Men Lars-Erik, du sa ju att det var omoraliskt att ombilda hyresrätter till bostadsrätter
– Sa och sa, det var ju min hyresrätt!

”Förmögenhetsöverföringen” är ett resultat av det system som socialdemokraterna själva konstruerat: Fastigheten med Lövdéns lägenhet säljs under marknadsvärdet för ett antal bostadsrättslägenheter, ja, men det blir det ju inte så förrän efter att den sålts. Fastigheten säljs som hyresfastighet, på annat sätt får det enligt lag inte gå till, och betalas med gällande marknadspris för hyresfastigheter.

Värdeökningen kommer efter försäljningen, säljaren har inte “förlorat” det värdet eftersom denne aldrig kan komma åt det (oavsett vad Aftonbladet tror). De enda som kan det är en förening av hyresgäster som köper.
Jag har utvecklat resonemanget i en postning förra året.

Varifrån kommer då uppfattningen att kommunerna ”skänker bort” pengar när de säljer hyreshus till bostadsrättsföreningar?

Den socialdemokratiska maktapparaten avskyr tanken på att många människor äger sina egna bostäder. För att citera en tidigare kommunstyrelseordförande (s) i min födelsekommun Sundbyberg: ”Vi tänker inte [genom att bygga något annat än hyresrätter] bygga bort vår egna majoritet”.

Många människor vill själva äga sin bostad, det system som socialdemokraterna skapat gör det dessutom, av ovan nämnda skäl, mycket fördelaktigt för hyresgäster att köpa sin fastighet och ombilda den till bostadsrätt.

Socialdemokraterna har två val inför verkligheten. Antingen inför de marknadshyror, då kommer det inte att vara någon skillnad i värde på hyresfastigheter och bostadsrättsfastigheter, svartkontrakten kommer att försvinna och mycket få hyresrätter kommer att ombildas till bostadsrätter. Eller så fortsätter de som vanligt, då kommer alltfler hyresrätter att säljas svart eller ombildas till bostadsrätter.

Socialdemokraterna vill inte ändra sin politik, men de vill heller inte erkänna vad den leder till. Alltså uppfinns myten om ”förmögenhetsöverföring”, för att försöka att både äta kakan och ha den kvar. Visserligen finns incitamenten till svarthandel och ombildning kvar, men svarthandeln låtsas man inte om och ombildningarna försöker man stoppa genom lagstiftning och skrämselpropaganda.

För att summera:
Det är inte förmögenhetsöverföring när hyresrätter omvandlas till bostadsrätter.
Det är fullständigt legitimt att köpa, eller inte köpa.
Det är genomfalskt att som ledande socialdemokratisk bostadspolitiker göra vad man själv och partiet officiellt säger är fel för att man privat anser att det är rätt.

Godsherren Göran Persson skyller på ”systemet” och säger att slottsherren Lövdén tvingades att köpa den lägenhet i Stockholms innerstad han inte längre bor i för att inte bli hyresgäst hos sina grannar. Det behövde Lövdén inte alls, hans partikamrat riksdagsledamoten Kjell Nordström, som för övrigt bor i sin lägenhet, valde att inte köpa den.

Lövdén är en första rangens hycklare och Persson försöker blanda bort korten genom att skylla på ”systemet”. Ett system som han och hans parti själva skapat. Ett system som gör att det inte finns något samband mellan vad hyran är och vad människor är villiga att betala för lägenheten – och därmed göder handel med svartkontrakt. Det är ett system som gör att den styrelse som han själv tillsatt för Allmänna barnhuset drar slutsatsen att det är bättre ekonomi att sälja stiftelsens hus än att hyra ut dem, fast de ”bara” får hälften av vad huset blir värt efter försäljningen.

”Vi har fått ett marknadsmässigt pris” säger stiftelsens ordförande Ingela Thalén, hon är en av mycket få socialdemokrater som vågar tala sanning i den här frågan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: