Officiell arbetslöshet: Sverige är fuskaren i EU-klassen

I dagarna har vi återigen fått höra hur bra det går med jobben, den öppna arbetslösheten är den lägsta på fyra år (vad var det nu som hände för fyra år sedan förresten…?) Henrik på Globaljuggler har tittat på siffrorna, men inte räknat som AMS och regeringen, utan räknat efter de regler som alla i EU utom Sverige använder, var hamnar vi då?

Öppna arbetslösheten är 8,6% – mer än dubbelt så mycket som AMS och regeringen påstår. Sverige kommer på 19:e plats av de 25 EU-länderna. (Förstaplats betyder alltså lägst arbetslöshet, det har Nederländerna med 3,9%)

Undomsarbetslösheten då? Med ILO:s definition, som, jag upprepar, alla andra EU-länder utom Sverige använder, så hamnar Sverige på 23:e plats27,5% av ungdomarna i Sverige är arbetslösa – mer än tre gånger de officella svenska siffrorna. De enda i EU som har större ungdomsarbetslöshet än vi är Slovakien och Polen.

Tänk på det nästa gång Persson säger att det går bra för Sverige, och nästa…

Latent arbetssökande består av personer som velat och kunnat ta ett arbete, men som inte aktivt sökt arbete samt heltidsstuderande som aktivt sökt och kunnat ta ett arbete. De latent arbetssökande var i mars 196 000 (±17 000) personer. Av de latent arbetssökande var 113 000 (±10 000) heltidsstuderande som sökt arbete, varav 46 000 i åldern 16-19 år.

I internationell statistik förs de heltidsstuderande som sökt arbete till gruppen arbetslösa, medan de i officiell svensk statistik räknas till gruppen utanför arbetskraften.
SCB 26 april 2006

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: