Kvoterad föräldraledighet, nej tack

Johan Ingerö har skrivit ett utmärkt inlägg i debatten om föräldraförsäkringen: Det handlar inte om några “gemensamma” pengar där staten skall bestämma vilka familjer som är “värdiga” mottagare , det handlar om pengar som familjerna skulle ha haft själva om inte staten hade tagit dem från början.

En överväldigande majoritet av Sveriges familjer vill själva avgöra hur de skall dela ledigheten. Som myndiga människor skall de också få göra det. Inte som själlösa kuggar i en stor samhällsmaskin administrerad av de som “vet bäst” utan som tänkande och kännande individer.

Det har råkat sig så att min fru och jag har har delat ledigheten “jämlikt”, på ett sätt som gör byråkraterna glada. Men, vilket kommer som en överraskning för de sociala ingenjörer som ser sig själva som enda måttstock för hur folk bör leva, att det passar för oss betyder inte att vi anser att någon annan skall tvingas att göra som vi. Ja, tvingas är rätt ord, eftersom högskattestaten noga har sett till att familjer inte har något annat val, om de inte är extremt förmögna.

Att hävda att föräldraförsäkringen “individualiseras” genom översittarnas tvångsdelning är nyspråk. Försäkringen är redan individualiserad för den individ det handlar om – Barnet – Det är dess behov, uttolkat av dess föräldrar, som skall komma först, inte behovet hos religiös-teknokratiska millimeterrättvisefanatiker.

I Johans kommentarstråd sammanfattades frågan bra med ett citat:

Av alla tyrannier är den mest förtryckande den som utövas för undersåtarnas bästa. Det kan vara bättre att leva under rövarbaroner än under allsmäktiga moralister.
Rövarbaronens grymhet kan ibland slumra och hans snikenhet kan efter en viss punkt vara mättad. Med de som plågar oss för vår egen skull, kommer att plåga oss utan gränser, för de gör det med gott samvete.

C S Lewis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: