DN Kulturs sliskiga naziantydningar

Att vara liberal tidning är att vara kluven. DN hade i dag i söndagsbilagan en stort uppslagen, positivt hållen, lång intervju med kungen inför hans 60-årsdag.

Samtidigt rescenserar Lars Linder på DN Kultur två böcker, en är antologin ”För Sverige, nuförtiden” av tidningskollegan Mats Ögren, men Linder ägnar huvuddelen av sin artikel (ej på nätet) åt ”Han som aldrig fick bli kung”, skriven av Expressens kulturchef Per Svensson. Denne har trots att han haft en hel bok på sig inte lyckats visa att hans tes – att kungens far var nazist – har något stöd i seriös historieforskning. Att Gustaf Adolf umgicks med den tyska riksledningen var inte det minsta märkligt, hans fru var tyska och Tyskland var, då som nu, Sveriges viktigaste handelspartner.

Detta misslyckande hindrar dock inte Linder från att med gillande referera sin koncernkollega när han som nödutgång försöker smeta ned monarkin genom att jämföra den med fascismen – ”Ett land. Ett folk. En konung”… Med detta avslöjar herrar Svensson och Linder sin totala obildning.

Monarki har alltigenom historien varit ett sätt att knyta samman klasser, kulturer och språk, inte att skilja dem åt. T ex förväntades det av en arvinge i huset Habsburg att han skulle kunna de sju största språken i riket flytande. Monarkin är tillsammans med en handfull andra symboler det som håller samman Belgien. Drottning Elisabeth II är förutom att vara drottning av Storbritannien och Nordirland suverän över ytterligare 15 länder. Den svenska monarkin var multinationell fram till 1905 och den danska är det fortfarande. Multikulturella är de allihop.

Linder citerar också republikanernas favoritstatistik, visserligen vill en förkrossande majoritet av svenska folket att monarkin skall vara kvar, men drygt hälften tror att den är borta om femtio år.
Men att tolka den statistiken som stöd för hans uppfattning att monarkin bör vara borta om femtio år är lika smart som att åberopa att en majoritet tror att brottsligheten ökar som ursäkt för att gå ut och råna en bank.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: