Moralpanik mot prostitution vid fotbolls-VM

CLK Aqurette har skrivit en bra kommentar angående socialdemokraternas namninsamling mot prostitution vid fotbolls-VM

Detta är ett exempel på den värsta formen av moralism. Frivillig prostitution blandas samman med slaveri och respekten för människors egna val undermineras. Prostitution kan vara ett val på samma sätt som det är ett val att bli kassör eller förskolelärare, och det är – som i Nederländerna och Tyskland – fullt möjligt för sexarbetare att organisera sig i fackföreningar och kräva bra arbetsvillkor. Detta förutsatt att sexarbete är legalt.

Alla som kan borde gå till biblioteket och beställa fram Expressen från den 2 augusti 2004. På debattsidan skriver sexarbetaren Christina Persson om konsekvenserna av svensk sexköpslag, om hur den enbart fungerar som en möjlighet för polis och sociala myndigheter att orsaka prostituerade skada. Den nya förbudslagen hjälper ingen prostituerad.

Sveriges försök att tvinga på andra EU-länder en sexköpslag var för övrigt föremål för en i Sverige nedtystad demonstration i Amsterdam i höstas. Sexarbetarnas fackförening tillsammans med representanter för flera socialistiska och liberala partier protesterade mot Sveriges krav på återkriminalisering. Man gjorde den helt riktiga kopplingen till frågan om fri abort – att det i båda fallen handlar om att värna kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar. Åter höjs det krav på att staten ska bestämma vad medborgarnas får gör med sina kroppar – och att staten åter ska ta sig friheten att reglera vad som är ”rätt” sexualitet. Förmodligen gick man för långt när man varnade för att Sveriges nästa krav skulle blir restriktivare abortlagstiftning, men helt osannolikt är det inte med tanke på att abortlagstiftningen är mycket restriktiv här jämfört med i Nederländerna.

Vägra vara slentrianmoralist! Skriv inte på nymoralistiska upprop mot rätten att själv bestämma över sin kropp.

Jag instämmer med Christopher. Ringholm kör det vanliga fula tricket att likställa prostitution med sexslavhandel.

Sexköpslagen borde aldrig ha införts. Slavhandel, svartjobb och våld är redan förbjudet. Med exakt samma argument som användes för att förbjuda sexköp skulle man kunnat förbjuda restaurangbesök.

Moralisternas hyckleri har inga gränser. De hävdar att ”kvinnans rätt till sin egen kropp” inbegriper rätten att ta bort ett växande foster, men inte rätten att suga av en kund mot betalning…

(Vad gäller abort anser jag dock inte att fostret självklart kan sägas vara en del av kvinnans kropp. Men frågan blir inte enkel för det. Jag har landat på att den lagstiftning vi har nu är den minst dåliga)

[Uppdatering: fler som diskuterar frågan; MohsenMorianFahlerAxner ochLiberala Studenter i Linköping]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: