Om alla skatter vore som trängselskatten

Johan på Spookhead funderar idag över hur det skulle vara om alla skatter ändå vore som trängselskatten. [Bloggen finns inte kvar, men så här ser Johan ut i alla fall.]

Tänk om alla skatter i Sverige var utformade som trängselskatterna. Tänk om du själv, låt säga varje månad efter löneutbetalningen, var tvungen att uppsöka närmaste inbetalningsställe för att betala din skatt. Och då menar jag hela din skatt. Arbetsgivaren har här inte dragit någon kommunalskatt, landstingsskatt, kyrkoavgift, eventuell statsskatt, eller för den delen några arbetsgivaravgifter. Du fick ut HELA din lön i reda pengar.

Sedan skulle du få traska ned till ett av de godkända inbetalningsställena, och betala in alla ovan nämnda skatter. Du var själv tvungen att hålla reda på vilka skatter du är skyldig att betala, rätt procentsatser för respektive skatt, och sedan räkna ut hur mycket detta blir i pengar.
[…]
Undrar hur högt skattetrycket skulle vara om alla på detta sätt fick veta hur mycket de betalar i skatt?

Man kan bara hålla med. De flesta skulle nog idag gissa på att de betalar trettio procent, det är lätt att glömma löneskatterna, momsen och punktskatterna (t ex motsvarar fastighetsskatten för hyreshus ofta en hel månadshyra). Att det är lätt att missa är naturligtvis också statens avsikt för att möjliggöra ett maximalt uttag. En viktig åtgärd för en alliansregering i höst är att synliggöra skatterna, t ex genom att lagstifta om att även sociala avgifter skall anges på lönebeskeden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: