Stridsvagnar eller gas, Rysslands vapen växlar, dominansmålet detsamma

De senaste dagarna har vi sett hur Ryssland agerat mot Ukraina sedan befolkningen där varit oförskämd nog att inte rösta på Moskvas kandidat i presidentvalet. Ryska gasbolaget Gazprom krävde att Ukraina skulle betala världsmarknadspriser för gasen, det skulle innebära fyrdubblade priser. Ryssland hävdade att det bara handlade om affärer och inte hade med politik att göra. Men eftersom Vitryssland bara betalar en fjärdedel av världsmarknadspriset och Georgien och Armenien drygt halva är argumentet ihåligt. Det är fullständigt klart att de använder gasleveranserna för att straffa den som inte lyder dem. Vid nyår stoppade så Ryssland gasleveranserna till Ukraina (dvs, det var inte praktiskt möjligt , eftersom samma ledningar går vidare till Central- och Västeuropa, men Gazprom minskade gasleveranserna i de ledningar som går genom Ukraina med motsvarande Ukrainas förbrukning.)

Idag har det slutat i en kompromiss, ett femårsavtal ger i praktiken fördubblade gaspriser för Ukraina. Ryssland har fått igenom en del av sin vilja, men de har också skadat relationen till alla sina andra kunder. Det blir allt mer uppenbart att rysk gas inte är något Europa kan bygga en säker energiförsörjning på. Vi använder, ännu så länge, inte speciellt mycket naturgas i Sverige, men dagens sammanlänkade energisystem gör att vi också är utsatta, vi bör göra allt vi kan för att minska västeuropas beroende av rysk gas. Finland har redan förstått och satt igång bygget av ett femte kärnkraftverk. I Sverige har kärnkraftsavvecklingen redan gått för långt, men mer och mer tyder på en tillnyktring, CUF är redan för kärnkraften, förhoppningsvis får de snart med sig hela partiet. Rysslands gasutpressning har bara gjort saken ännu tydligare.

Ett svar to “Stridsvagnar eller gas, Rysslands vapen växlar, dominansmålet detsamma”

  1. Sverige producerar inte för mycket el « No size fits all Says:

    […] bygga ut kärnkraften för att minska miljöförstöringen från kolbrytning och koleldning och beroendet av olja och gas från hel-, halv- och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: