Bell Rock Lighthouse, ett av den Industrialiserade Världens sju underverk

På sin hemsida listar BBC den industrialiserade Världens sju underverk. Först på listan är fyren på Bell Rock (nummer två på listan är den tidigare nämnda ångaren Great Eastern).

Robert Stevensons fyr på Bell Rock byggdes utanför den skotska östkusten mellan 1807 och 1811 i en värld som var mycket annorlunda från den nuvarande. Stevenson (farfar till författaren Robert Louis Stevenson) hade drömt i åratal om att lämna sitt avtryck på Världen genom att bringa ljus till den förrädiska skotska kusten. Han siktade på den farligaste platsen av alla, Bell Rock, ett stort rev arton kilometer ut från land, i inloppet till Firth of Forth.
Bell Rock Lighthouse från luften
På denna utmärkta sajt finns massor med information om bygget, fyren och människorna som var inblandade. Bygget ansågs som så viktigt att alla förväntades arbeta även på söndagarna (men djupt religiösa fick dispens) och de inblandade sjömännen fick ett intyg som gjorde dem immuna för de fruktade ”press gangs” som shanghajade sjömän till Royal Navy längs med kusten – ett icke obetydligt hot mot arbetet, detta var ju under Napoleonkrigen.

Man får också veta att fyren är byggd med stenar huggna för att haka i varandra och sedan fixerade med fyrkantsblock som fixerar ovanliggande stenomgång och rundstavar med kilar i båda ändar som slås ned i borrade hål för att fixera mot den undre stenomgången. (Att bygga som vanligt med tegel och murbruk var ju inte på fråga, det hade inte stått emot havet mer än ett par säsonger). Fyren är byggd av 90 lager sten, varje lager en fot tjockt. Varje sten är precisionshuggen och provlagd på stenbrottet flera dagsresor bort. För att stabilisera den översta våningen som själva fyrhuset vilar på användes ett enormt ”tunnband” av svenskt järn på drygt fyra meters diameter som fälldes in i en skåra längs med toppen på den sista stenomgången och fixerades med smält bly.
Ritning med stenläggningsplan
Första fullständiga omgången, nr 10, fortfarande massiv

Ritning med stenläggningsplan
Stenomgång nr 26, ingångsvåningen, väggarna är 1,8 m tjocka

När man ser de oerhört avancerade ritningarna – och läser om hur det tog fyra år för ett arbetslag på några dussin man, med smedja, järnvägar, och flyttbara kranar, att bygga fyren ute på ett vindpinat grund som bara var över vattenlinjen några timmar per dag – kan man inte annat än att hålla med: Detta är ett av den moderna ingenjörskonstens triumfer!

2 svar to “Bell Rock Lighthouse, ett av den Industrialiserade Världens sju underverk”

  1. Vad gör en bra blogg? « No size fits all Says:

    […] innehåll jag gillar är samhällsdebatt och politik, med kultur, historia och allmänt intressanta/roliga saker instuckna ibland. Förutsägbara bloggar är tråkiga […]

  2. News Says:

    ขาวใหม่

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: