Att vinna utan att delta

I en bok av Peter Englund så står det om en general under Napoleonkrigen som råkade vinna ett överraskande slag som han inte ens varit medveten om medan det pågick. När budbäraren meddelade honom att han vunnit så blev det stort bekymmer att uppfinna en lysande strategi för att förklara hans seger. Ungefär så känner sig väl Göran Persson nu när centern ensamma kräver omedelbart misstroendevotum medan resten av alliansen vill vänta till efter KU:s granskning. Ironiskt nog så avvärjde han alltså kritikstormen mot att han inte gjort något genom att fortsätta att inte göra något.

Problemet med att välja tillfälle för misstroendeomröstning är att KU-granskningen är planerad långt bort, ända tills efter jul. Hade de borgerliga krävt ett misstroendevotum nu hade de fått kritik för att de föregrep Riksdagens egen granskning av affären i KU, dessutom hade miljöpartiet och vänsterpartiet troligen stött regeringen.
Hade de borgerliga väntat till efter KU-granskningen hade de fått skit av anhöriga som vill se handling nu och av politiska förståsigpåare som tyckte att de ägnade sig åt taktik. Å andra sidan har miljöpartiet gett tydliga signaler om att de kommer att stödja ett misstroende mot Freivalds efter en KU-granskning.

Båda handlingsalternativen har för- och nackdelar. Slutsatsen är att de borgerliga fått skit från endera hållet vare sig de valt misstroende nu eller senare, så linjen skulle inte spela så stor roll. Det viktiga var att de (vi) måste vara eniga om den. Tyvärr funkade det inte, och i kväll skrattar Göran Persson i flygplanet hela vägen till Tony Blair i London. Diskussionen handlar inte längre om hans inkompetens utan om hans motståndares splittring. Iochförsig har Reinfeldt en poäng i att detta inte skulle varit en så stor nyhet om folk inte förväntat sig att alliansen skulle vara enig i denna fråga, men det hjälps inte, sådana här missgrepp får inte ske.

Nu tar vi nya tag, och skaffar oss nerver så att vi verkligen sätter nästa straffspark, för med nuvarande regering kommer det att komma fler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: