Pensionshycklarna på KPA

Pensionsinstitutet KPA driver åter sin kampanj för att människor skall investera i deras ”etiska” fonder.
KPA-bomber
Det finns två stora problem med detta:

Det första är deras definitioner. Som oetiskt räknas [min sammanfattning, full text här]

Miljö: Framställning eller användning av bränslen för energiproduktion baserade på råvaror upptagna ur jordskorpan. (kol, olja, naturgas och uran)

Alkohol: KPA Pension investerar inte i företagsgrupper där någon andel av omsättningen* härrör från produktion av alkoholhaltiga drycker.
Definition: Med alkoholhaltiga drycker menar vi drycker som har en högre alkoholhalt än 2,25 volymprocent. Med produktion av alkoholhaltiga drycker avser vi bryggandet av öl, destillation av sprit, produktion av cider och vin, och att blanda och tappa alkoholhaltiga drycker.

Tobak: KPA Pension investerar inte i företagsgrupper där någon andel av omsättningen* härrör från produktion av tobak eller tobaksprodukter.

Spel: KPA Pension investerar inte i företag där någon andel av omsättningen* härrör från kommersiell spelverksamhet.

* Med någon andel av omsättningen avser vi mer än 10 miljon kronor eller 1 procent av rapporterad årsomsättning. Med rapporterad årlig omsättning avser vi årsomsättning rapporterad i senaste årsredovisningen utgiven av moderföretaget.

Vapen: KPA Pension investerar inte i företagsgrupper som producerar vapen.

Ingen motivering ges till varför det skulle vara mer oetiskt att bryta uran till kärnkraftverk än att exploatera älvar till vattenkraft eller skärgårdsområden till vindkraft. Alkohol- och tobaksbruk är lagligt och miljontals svenskar nyttjar de varorna varje dag (för att inte tala om bensin eller el från kärnkraft). Vapen behövs både i staten – till försvaret och polisen – och till det civila samhället – Sverige har hundratusentals jägare.

Det andra problemet är den hycklande inkonsekvensen: KPA köper statsobligationer, och tycker att det är helt i sin ordning. Men vad sysslar då staten med?
Den tillverkar och säljer öl, vin och sprit, tillverkar och säljer vapen, driver ett spelföretag som har den tredje största reklambudgeten av alla företag i Sverige…
Detta kan väl KPA till nöds komma undan med, med motiveringen att staten gör det ”för den goda saken”. Men de statliga företagen gör mycket mer än så; De exporterar vapen, de investerar i brunkolsbrytning i Tyskland, de driver massiva annonskampanjer för att marknadsföra miljardsäljaren Absolut Vodka.
När far super är det rätt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: