DN spekulerar om koldioxiden

Fredagens DN-artikel av Karin Bojs inleds med stora ord: ”Jordens atmosfär innehåller idag mer koldioxid än den har gjort de senaste 650.000 åren”
Jaså? Vilka fakta stödjer sig Bojs på här? Grafiken i artikeln visar tydligt att halten varit högre vid tre tillfällen och lika hög vid ett.

Artikeln bygger på borrningar i Sydpolens is som presenteras i tidskriften Science [uppdatering: direktlänk till artikeln]. De tre kilometer djupa borrningarna i isen visar att medeltemperaturen och koldioxidhalten i atmosfären tydligt följs åt. Det är bara en hake för de som säger att det är människan som orsakar att temperaturen gått upp på senare tid, temperaturen börjar öka flera hundra år innan koldioxidhalten börjar öka. Dras det några slutsatser av detta? Nejdå, det nämns inte i grafiken utan göms nere i artikeln och får ingen tillfredsställande förklaring, uppvärmningen är fortfarande människans fel.
Grafik om temperatur och koldioxidvariationer
Grafik från DN, jag har lagt in röda och gröna färgmarkeringar för koldioxidtopparna.

Det blir allt tydligare att teorin om den människoorsakade snabba uppvärmingen av Jorden är fullare av logikhål än en svensk polisserie på tv.

När man läser artiklar som denna så är man inte förvånad över vad Daniel Hansson berättade på sin blog i fredags:

En reporter från en av Sveriges största dagstidningar satt i publiken och hon hade bestämt tid för att intervjua min kollega efter föreläsningen. När föreläsningen var över gick hon fram och avskrev intervjun eftersom hon ansåg min kollega inte ha de rätta uppfattningarna i klimatfrågorna. Min kollega blev rätt så förvånad över detta.

Så varför tyckte hon att han hade fel uppfattning och varför ville hon då inte genomföra intervjun som planerat? Under det lilla samtal de förde framgick det att min kollegas syn på rekordåret 1998 (det varmaste året hittills) inte stämde med hennes värderingar. Hon ansåg att 1998 var extra varmt på grund av den mänskliga påverkan av klimatet. Punkt slut. Det är dock helt felaktigt. Att 1998 blev såpass varmt beror INTE på mänskliga påverkan utan på El Niño. Det året var El Niño-fenomenet det starkaste som någonsin uppmätts, och det skapade väldigt varmt klimat över hela jordklotet. Det som sällan, eller aldrig, framgår i debatten är att El Niño (likväl som den Nordatlantiska Oscillationen) inte påverkas av stigande/fallande temperaturer, utan har sin egen oscillation. Att 1998 därmed inte var ett verk direkt orsakat av människan fick reportern att se rött.

Även Danne Nordling har kommenterat DN-artikeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: