Faktum? Nej, trodde inte det heller…

senaste upplagan av SVT:s program Faktum ”utreder” de hur det står till med den interkommunala skatteutjämningen. De kommer fram till att vi lever i den bästa av världar och de enda som förlorar på det är ett par tusen överklassnobbar på Östermalm. Nästa vecka ryktas det att Faktum skall flytta upp till kurssegmentet ”sandlådeargument för fyraåringar”.

Programmet hade rätt i en sak. Det är inte i första hand Norrland som tjänar på skatteutjämningen, de mesta pengarna går till södra Sverige.
Dock ”glömde” Faktum berätta om att utjämningen sker även mellan landstingen, där är det bara ett landsting som betalar, Stockholms, som nu har tvingats höja till Sveriges i särklass högsta landstingsskatt.

Och visst räknas kostnaden för kollektivtrafik med i utjämningen, men inte det högre löneläget. Det vill säga, det högre löneläget räknas när skatteintäkterna tas med, men inte när kostnaderna för kommunen och landstinget skall beräknas. Rättvist? Nej.

Naturligtvis biter inte logik på kommittén som var satt att korrigera omfördelningssystemet. Om vi har högre löner i Stockholm så måste det räknas både på inkomst- och utgiftssidan. Hur svårt skall det vara att fatta? De räknar gladeligen med det högre kostnadsläget för löner och hyror när de räknar in de högre skatteinkomsterna, men när det kommer till utgifter så finns plötsligt inte samma pengar. Som utredningens ordförande, landshövdingen i Västerbotten Lorentz Andersson, säger: ”vi skall inte subventionera era höga löner”.

Goddag yxskaft. Vi har aldrig begärt att ni skall betala oss för vårt högre löneläge, det enda vi begär är att ni inte skall få betalt för det.

Dessutom försöker Faktum att få det till att det är höginkomsttagarna i Oscars församling som betalar, det är det inte, det gör den statligt anställde brevbäraren i Tensta med samma lön som sin kollega i Högsby men med boendekostnader som är mer än de dubbla.

Faktum försökte bevisa att Norrland har ”rätt” till transfereringar eftersom där finns naturresurser. Norrland får redan dessa transfereringar, genom enorma investeringar av kunnande, personal och kapital söderifrån kan skogen, gruvorna och vattenkraften skapa tusentals välbetalda arbetstillfällen för de som råkar bo där dessa naturresurser råkar finnas. Kommunerna och landstingen drar in skatteintäkter på detta, för att inte tala om staten, som äger många av bolagen. Att kräva att just Stockholmarna skall betala för att andra än de arbetande och deras familjer skall ha obegränsad rätt att bo i en landsända där det finns begränsad försörjning är lika begåvat som att kräva att Köpenhamnarna skall betala för uppehället för hundratusentals invånare på oljefälten mitt ute i Nordsjön, där finns också rika naturresurser…

Ingen landsända har ”rätt” att subventioneras i oändlighet för att en stor del av de som bor där inte kan försörja sig själva. För hundra år sedan flyttade människor tillNorrland för att få arbeta. från landsändar där det inte fanns jobb. Varför skall deras efterföljande plötsligt kräva att få bo kvar och bli försörjda av andra där inga jobb finns? Elise Claesson har skrivit väl om hur den socialdemokratiska staten på några årtionden lyckats bryta ner de stolta och självförsörjande småbrukande Västerbottningarna till en klass av bidragsberoende, sjukskrivna klienter.

Att jag talat om Norrland beror på att det var de som berördes i programmet. Men det är inte Norrland som får de största transfereringarna. Visst skall det finnas viss utjämning för att kompensera för extrema orättvisor i förutsättningar. Men detta skall skötas av staten. Undersköterskan i Skärholmen skall inte tvingas betala högre kommunalskatt för att sänka kommunalskatten för miljonären i Vänersborg.

Men vem är förvånad över (s)tatliga medias verklighetsbild…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: