Miljöförstörarbilar

Nu kommer vintern, och etanolbilar blir befriade från trängselskatten i Stockholm, de är redan befriade från p-avgifter i en mängd svenska städer. Hur bra är det på en skala?
Inte mycket, tycker professorn i förbränningsteknik Hans-Erik Ångström.

Försök med etanoldrivna motorsågar avbröts sedan skogsarbetarna blivit sjuka av ångorna. Liknande effekter kan uppträda när etanolbilar kallstartas, eftersom reningen av avgaserna inte fungerar vid start i kyla. Farliga kolväten, som formaldehyd, går rakt ut i luften. Mätningar visar att utsläppen från etanolbilar är 18 gånger större än från bensindrivna bilar vid start i sju minusgrader. Dagens regler för etanolbilar tillåter dessutom att utsläppen i praktiken är hur stora som helst. Därför måste vi begränsa användningen av etanolbränsle – åtminstone vintertid – tills vi har kontroll över utsläppen och deras hälsopåverkan, skriver professor Hans-Erik Ångström vid KTH.

Ångtröm tycker att det vore smartare att kolla miljöeffekterna för miljöbilar innanman börjat införa dem i stor skala. Dessutom sågar han i dagsläget etanol som bränsle eftersom det dels ger stora problem med utsläpp i vårt kalla klimat (det finns inga begränsningar, utsläppen från etanol testas över huvud taget inte, eftersom motorerna bara behöver provköras på bensin!), dels går det inteatt öka produktionen på ett miljöhållbart sätt. I stället föreslår han syntetisk diesel. Den har högt energiinnehåll, vi kan framställa den i Sverige och det behövs inga specialfordon eller specialmackar, den kan användas idag.
Men om det verkligen var miljön som vänsterkartellen var intresserad av hade de inte slängt 3,8 miljarder på ett projekt som ger ytterst marginella, om några, positiva miljöeffekter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: