Våldtäkt, numera utan våld, tvång eller hot

Dagens upprördhet i media gäller att hovrätten sänkt skadeståndet för en flicka som blivit (med den nya terminologin) våldtagen (med gamla terminologin: underårig som blivit grovt sexuellt utnyttjad) till 50000, i stället för det tydligen (för våldtäkter) normala 75000.
Till saken hör att det som inträffade tills helt nyligen inte hade kallats för våldtäkt, eftersom det inte förekom vare sig våld, tvång eller hot. Nyss hade det kallats för vad det var, grovt sexuellt utnyttjande, vilket också är ett allvarligt brott som kan ge kraftiga straff och stora skadestånd. Tyvärr har Riksdagen i ett av sina anfall av politisk korrekthet fått för sig att etikettera allt sexuellt umgänge med personer under 15 år som våldtäkt, oavsett om det är frivilligt eller ej.
Eftersom Riksdagen ville skärpa straffen för sexuellt utnyttjande borde den ha gjort just det. I stället valde den att döpa om det, vilket leder till precis sådana upprörda och förvirrade debatter som vi har nu, där en grönmålad apelsin jämförs med ett äpple.
(Hax har också kommenterat begreppsinflationen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: