Kvotering av heteros bland schlagersångarna?

Lagen om en kvotering av kvinnor till företagens styrelser är på tapeten igen. Det märkliga är att näringslivets organisationer inte protesterar mot principen utan jamsar med om att de är för långsamma men skall försöka klara det själva.
Detta har staten inte med att göra, den skall över huvud taget inte lägga sig i detta, förutom i de företag den själv äger.
Däremot borde aktieägarna lägga sig i, eftersom mer diversifierade, ålder/kön/ursprung/bakgrund, styrelser helt enkelt ofta bra för affärerna.

Visst vore det mycket bra om det kom in fler sorters människor i bolagsstyrelserna, men detta är ju ett problem i hela samhället. Invandrare väljer att göra affärer med människor från deras egen folkgrupp, direktörer tillsätter grabbarna från jaktlaget och ministrarna tillsätter sina kompisar och släktingar – utan formella eller praktiska meriter, men med en partibok i fickan. I samtliga fall innebär det att man missar värdefull utomstående kompetens. (I det sista fallet strider det dessutom mot grundlagen, men det är det ju tyvärr inte så många som bryr sig om.)

Kvotering skapar dock fler problem än det löser. Varför skulle just kön och ursprung vara viktigare än religion, politisk ideologi och sexuell läggning? Skall vi kvotera in invandrare till Vasaloppet, bögar till pingstpastorer och heterosexuella och etniska svenskar till nöjesindustrin? Hur räknar vi en heterosexuell kvinna född utomlands, är hon förtryckt minoritet eller inte?
Det måste vara de goda och lyckade exemplen som visar vägen. Det är inte snabbt och det är inte enkelt, men det finns inget bättre sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: