Så skall Alliansen vinna

Jag drar mig till minnes ett citat från en bok om Fortsättningskriget mellan Finland och Sovjet. Det handlade om 1944 och löd ungefär så här ”Vi sköt aldrig först, för ryssarna hade tjugo gånger mer kanoner än vi, och när vi avslöjade vår position bröt helvetet löst”.

Det påminner alltför mycket om alltför många valkampanjer, även den nuvarande som den sett ut på sistone.

För det spelar ingen roll hur bra och genomtänkta ekomiska förslag de borgerliga kommer med, socialdemokraterna kommer alltid att hitta punkter att angripa, det kommer alltid att finnas något passande räkneexempel, skulle det så vara en ensamstående arbetslös kulturvetare med sju barn i Bräcke som blir tvungen att betala tre kronor mer för ett kilo rysk kaviar till middag. När väl dessa punkter är lokaliserade kommer socialdemokraterna och deras stödtruppper att angripa dem skoningslöst.

De borgerliga skall alltså inte vara mer detaljerade än nödvändigt, ingen kräver av vänstern att de skall vara det. Alliansen skall inrikta sig på att vara mer trovärdiga och kompetenta. Anklagelserna om borgerlig splittring kan lätt bemötas genom att peka på de djupa motsättningarna inom och mellan samarbetspartierna till vänster. Alliansen har redan deklarerat att de vill bilda regering tillsammans, det är mer än vi någonsin hört från (s), (v) och (mp). Om Alliansen bildar en valallians så visar det ännu mer på styrkan i samarbetet och eliminerar dessutom risken att några röster skulle kastas bort på ett parti som inte fick 4 procent av rösterna.

De borgerliga kan aldrig vinna med rå kraft, de kan bara vinna med bättre moral. Borgerliga sympatisörer skall känna sig starka och våga prata politik, på motsvarande sätt bör man eftersträva tvivel och missmod hos motståndarna. Moralen hos de egna höjs genom att lägga förslag som inte kostar men är principiellt viktiga, t ex bort med stopplagen för sjukvården, och genom att visa på goda exempel från borgerligt styrda kommuner och landsting. Moralen hos socialdemokraterna sänks t ex genom att ständigt påminna de stora LO-grupperna hur beroende av det tillväxtfientliga miljöpartiet regeringen är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: