Snedseglare även i trafikpolitiken

Biltullspolitikerna kan tacka sin lyckliga stjärna att detta inte hände efter 3 januari. Tänk hur glada tiotusentals genomresande skulle bli över att få sitta timvis i köer i omvägar genom stan och dessutom få betala straffavgift för det…

Liza Marklund skriver en bra spalt i dagens Expressen om det huvudlösa i att det fortfarande inte finns en ringled runt Stockholm, E 4:an går rätt igenom stan. Och förutom den finns bara Västerbron och broarna vid Gamla Stan, närmaste nord-sydliga förbindelse ligger i Strängnäs, tio mil bort.

Trafiksystemet är oerhört känsligt för störningar och alltför lite görs för att avlasta det genom nya vägar, det nya som byggs fungerar vid normal trafik men så fort det blir en störning blir det stopp.

Det sägs att kollektivtrafik är lösningen. Det har sina fördelar, men det är ett system som tar en från en plats där man inte är till ett ställe man inte ska på en tid man inte valt, och dessutom bara med det bagage man kan bära. Även det systemet är känsligt för störningar, förra veckan bröt det ut en vild strejk i tunnelbanan och facket lyfte inte ett finger för att förhindra detta brott mot kollektivavtalet. Bussarna gick, då, men de går också på vägarna och fastnar också då det blir stopp i trafiken.

Vad som behövs är inte fler hinder utan fler vägar. Pengarna finns ju uppenbarligen, 3 800 000 000 kronor fanns att lägga på biltullarna.

Bilar som kör på i sjuttio-nittio släpper ut mycket mindre avgaser än de som står i kö och den samhällsekonomiska vinsten blir enorm av att kötiderna försvinner. Bygg ringleden nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: