Helgläsning

Jag har varit dålig med historiska artiklar på den här bloggen och ämnar nu avhjälpa det med att införa ett historiskt fredagstips.
I dag, Kejsare Norton I av Förenta Staterna, beskyddare av Mexico.
kejsare Norton
Joshua Abraham Norton föddes i England 1814 eller 1819 och emigrerade med sina föräldrar till Sydafrika 1820. Han flyttade vidare till San Francisco 1849 med sitt farsarv, den imponerande summan av 40 000 dollar, genom fastighetsaffärer ökade han på den till 250 000 tills han spekulerade fel i rishandeln och tvingades i konkurs och försvann från staden 1857. Två år senare kom han tillbaka och skickade ett uttalande till ett antal tidningredaktioner. Han utropade sig till kejsare av Förenta Staterna.

Han fortsatte att verka som kejsare fram till sin död 21 år senare. Under tiden utfärdade han förordningar och förelägganden, han gav t ex order om att avsätta guvernör Wise i Virginia för att ha hängt John Brown. (Tidningarna tyckte f ö så mycket om att publicera hans förelägganden så de fejkade ett stort antal egna också… ) Han åtnjöt stor respekt i staden och när en övernitisk poliskonstapel spärrade in honom som mentalsjuk blev stämningen snabbt hotfull, allmänheten var på gränsen till upplopp, tidningsredaktionerna öste galla över polisen och polischefen fick personligen be kejsaren om ursäkt och beordra att han släpptes ur häktet. Efter det gjorde alla poliser i San Fransisco honnör då de mötte Hans Majestät på gatan, iklädd sin blå uniform med bäverskinnsmössa med påfågelfjäder och rosett.
kejsare Norton
Norton var en godhjärtad man som skapade sin egen position, och folk lät honom ha den, eftersom de respekterade honom. De sedlar han tryckte själv accepterades som betalningsmedel och han blev t o m skriven i folkbokföringen med yrke: kejsare. Vid ett tillfälle berättas hur han stoppade en mobb på väg att genomföra en pogrom i kineskvarteren genom att ställa sig framför dem och läsa Fader Vår med sänkt huvud, våldsverkarna vände och gick skamsna hem. Då han begravdes följdes han av ett tre kilometer långt begravningståg med människor ur alla samhällsklasser, officerare och arbetare, prostituerade och prostinnor, fabrikörer och ficktjuvar. Han har varit förebild för många litterära figurer, bl a kungen i Huckleberry Finn (Mark Twain skrev f ö en dödsruna över en av kejsarens hundar som blivit överkörd) och kejsaren i Lucky Luke.

Mycket mer läsning finns på engelska och svenska.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: