Weimar, del två: återkomsten

Det tyska valet slutade som bekant i förvirring och dödläge, utan klar vinnare, men med flera förlorare. (Det är dock inte helt avgjort än. Valet i Dresden sköts upp eftersom en av kandidaterna avled under valkampanjen, och där kan både nazister och kommunister komma in och röra om ytterligare i soppan.)
Merkel har lyckats tappa en tjugoprocentig ledning mot en impopulär kansler och en splittrad vänster i ett land med en ekonomi i baklås och fem miljoner arbetslösa. Att Schröder använt fula knep och t ex misstänkliggjort henne just för att hon är kvinna är ingen ursäkt, man skall inte tappa så mycket i det läget.
Vi kan nu se fram emot en lång period av ännu mer kohandel och rävspel än vanligt, det är inte vad Tyskland, och Europa, hade behövt.

Det tyska valet har också påmint oss om hur den svenska valrörelsen kommer att se ut nästa år. Socialdemokraterna må sakna politik, men de har ett gigantiskt propagandamaskineri lett av hundratals politruker som kommer att slåss med näbbar och klor för att få behålla sina privilegier. Vi kommer att få höra till leda hur de borgerliga hotar den trygga välfärden och det kommer att krävas långt och uthålligt arbete för att visa att utan riktiga jobb är snack om ”välfärd” bara en fråga om att få välja om man vill äta japanska tvåkronorsnudlar eller spaghetti med ketchup till middag hela veckan. Det kommer att bli en hård och smutsig valrörelse.
Det kan på det hela vara passande att påminna om ett visdomsord från Järnkanslern:

”Den som vet hur lagar och korv kommer till kan aldrig mer sova gott om natten.”
Otto von Bismarck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: