Bushbashing goes moronic, #647

Efter orkankatastrofen i södra USA kunde man hoppas att det åtminstone kunde komma två goda saker ur eländet; Amerikanerna skulle sluta vara självtillräckligt arroganta och europeerna skulle sluta med sin barnsliga antiamerikanism.

Tyvärr inträffade bara det första.

Svenska media är fulla av skadeglädje över att amerikaner drabbas av död och förstörelse och anklagelser om att president Bush, tom personligen, skulle vara ansvarig för katastrofen. Vilket, förutom smaklösheten, visar på ett stort antal felslut:

* Även om man tar för givet att det finns en global uppvärmning och att den skulle vara orsakad av människor, så är orkanen Katrina ett mycket dåligt exempel på dess effekter. Den var inte speciellt kraftig, den skilde sig inte från tidigare orkaner och de senaste årens orkaner är varken fler eller kraftigare än tidigare, tvärtom.

* Det är inte bara G W Bush som sagt nej till Kyotoavtalet, även europeiska medias gullegosse Clinton gjorde det, och även om de hade sagt ja hade det inte spelat någon roll eftersom över 90% av kongressen hade röstat emot.

* Det är enligt lag förbjudet för federala soldater att i fredstid (samma som här alltså) utföra polisiära uppgifter i USA. Och det skall väldigt mycket till för att deklarera undantagstillstånd. Tyckarna här vill inte förstå att myndigheterna i USA är extremt decentraliserade och dessutom håller extremt svartsjukt på sina egna revir. Detta är en medveten följd av hur samhället organiseras. Det har som synes inte alltid bara fördelar, men det är inget man kan skylla vare sig presidentämbetet eller dess nuvarande innehavare för. Ordningsmakten är en fråga för delstaten och staden, visst befinner sig 20% av Nationalgardet i Irak, men några hundra borde man kunnat skrapa ihop och posterat ut redan första dagen. Och vart tog alla ordinarie poliser vägen, de är väl fortfarande anställda?

Du kan läsa mer om europeiska och svenska medias haverier här.

Ett svar to “Bushbashing goes moronic, #647”

  1. No size fits all Says:

    […] är alltså fortfarande i lika god form som den var när jag skrev om svenska mediers behandling av orkanen Katrina: Svenska media är fulla av skadeglädje över att amerikaner drabbas av död […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: