Rör inte immuniteten

I går orsakade en plåtskada i en rondell i Norrköping fullt pådrag hos kvällstidningarna. I dag propagerar Lars Lindström i en kolumn i Expressen för att kungens rättsliga immunitet skall avskaffas.

Vid ett första påseende kan det kanske tyckas orimligt att en myndig person i Sverige inte kan straffas för eventuella brott han begår.
Men tänker man efter gäller detta väldigt många fler än kungen.
Jag vill påminna om att vi har hundratals människor som dagligen rör sig på gatorna i Stockholm, de kan köra rattfulla, de kan smuggla knark, de kan slå ihjäl folk med träplankor utan att straffas (nåja, det kan ju vanliga Svenssons också).

Jag talar naturligtvis om den diplomatiska immuniteten, välkänd för trafikpolisen, skall denna unkna rest av ståndssamhället också avskaffas?

Nej, eftersom ett avskaffande av den diplomatiska immuniteten skulle leda till ett snabbt sönderfall av den internationella diplomatin med oöverblickbara och katastrofala effekter.
Är det ett pris värt att betala för att uppnå en teoretisk absolut ”jämlikhet inför lagen”?

Immuniteten finns där av mycket praktiska och handfasta skäl. Detsamma gäller för kungens immunitet: Statschefer, valda eller icke valda, i jordens alla civiliserade länder är rättsligt immuna eftersom det skulle bli omöjligt för dem att utöva sina ämbeten om de inte var det. Det yttersta straffet som kan ges en diplomat är utvisning, detsamma gäller kungen, sköter han sig riktigt dåligt blir han avsatt.

Jag håller med om att kungen, och alla, bör köra försiktigt, men rör inte hans immunitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: