Den nypryda censuren är redan här

Samma dag som tidningarna på opinionsplats skriver om Perssons tankar om att införa sexcensur i medierna så kan man på annan plats läsa att den statliga sexcensuren redan är i full sving. Det visas med all tydlighet i en artikel i SvD Näringsliv ”Stora hotellkedjor stoppar porrfilmer på rummen”.

Att spela in, tillhandahålla eller se på pornografiska filmer är fullt lagligt i Sverige. Trots detta agerar statliga och kommunala myndigheter för att tvinga hotell att inte tillhandahålla porr i kabel-tv:n på rummen.
Bakom kampanjen för hotell utan porr-tv ligger Roks. De motiverar det med att porr är kvinnoförnedrande – tja, en smaksak, men är det i så fall inte lika förnedrande för män? – och att porr skulle leda till kvinnomisshandel och våldtäkter – en koppling som dock har den svagheten att den helt saknar vetenskapliga belägg.

Inte ens om det vore klarlagt – vilket det alltså inte på minsta sätt är – att porr på hotellrummen är dåligt för ”kvinnans frigörelse”, ”allmänna moralen” eller liknande, så har myndigheterna någon rätt att lägga sig i vad som sänds på hotellens kabelkanaler så länge det inte rör sig om olagligheter.

Det är en sak om det är privatpersoner, privata företag eller föreningar som bestämmer vilka tidningar och filmer de anser vara moraliskt okej eller inte. När staten griper in är det en helt annan sak. ”Det allmänna” är nämligen genom grundlagen förbjudet att lägga sig i vad vi läser och tittar på. Det finns några undantag, men så länge det är lagligt så får inte det allmänna lägga sig i. Det vore mycket intressant att se hur en juridisk prövning av detta utfaller.

”Det allmänna” använder här kraftiga ekonomiska stymedel för att tvinga privata aktörer att rensa bort misshagliga medier. Ett grovt övertramp av grundlagens principer. Att det inte varit någon debatt om detta beror säkert på att i det rådande åsiktsklimatet inte varit opportunt att ställa sig upp och försvara folks principiella rätt att se på porr på hotellrummen. Förhoppningsvis lossnar det nu, sedan extremfeministernas maktbygge börjat ifrågasättas på allvar.

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om 

2 tankar på “Den nypryda censuren är redan här

  1. Pingback: Den sexualneurotiska statens kontrollbehov « No size fits all

  2. Pingback: Retrospektiv fredag « No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s