Falsk matematik

På DN Debatt skriver idag professor emeritus Bengt-Erik Andersson en artikel med rubriken ”Tidig dagisstart det bästa för de allra flesta barn”

En undersökning bland 16-åringar visar att hela 70 procent av dem som börjat på dagis före ett års ålder har en mycket positiv utveckling när det gäller skolbetyg, anpassning och social kompetens. Bara 38 procent av dem som varit hemma som små barn har haft motsvarande framgångar.

De siffrorna är dock fullständigt meningslösa i sig eftersom det är den övre medelklassen som sätter sina barn på dagis tidigast. Att dessa i snitt klarar sig bättre är inte märkligt alls. Långt ner i artikeln visar det sig att undersökningen faktiskt tänkt på detta:

Det är också så att barnens sociala hembakgrund spelar in. Barn som har mödrar med högre utbildning tillhör oftare de positiva utvecklingsgrupperna än andra barn. Likaledes hamnar barn från socioekonomiskt bättre förhållanden oftare i de positiva utvecklingsgrupperna. Även flickor ligger oftare där än pojkar. Om man emellertid i de statistiska analyserna tar hänsyn till detta och kontrollerar för dessa förhållanden kvarstår ändå en statistiskt signifikant effekt av tidpunkten då man började i barnomsorg.

Men det är ju inte de siffrorna han redovisar! Hur stor skillnaden är efter att siffrorna rensats får vi inte veta, det är de orensade siffrorna som slås upp. Ingenstans står heller hur många barn som ingick i undersökningen eller hur de valts ut. Ingen länk eller hänvisning till var man kan läsa undersökningen finns. Överhuvud taget får vi inte någon chans att bedöma underlaget utan förutsätts lita på vad professorn skriver. Och förutsätts vi göra det utan att få bakgrunden till hans siffror hade det faktiskt räckt om han skrivit två rader i stället för att ta upp en sida på DN Debatt. Statistik är som bekant mycket lätt att bevisa saker med…

intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: