Returdesinformation

I debatten om (s)-majoritetens förslag att flytta stadens hyresfastigheter till en oåtkomlig stiftelse har en gammal skröna åter börjat cirkulera: Den seglivade sagan om ”förskingring” som spreds förra mandatperioden.

(s) hävdade då att Stockholm förlorat miljarder på att sälja bostäder till hyresgäster som bildade bostadsrättsförening. Argumentet var att bostadsrättslägenheterna i vissa fall sålts vidare dyrare än vad hyresgästerna köpt dem för. Tyvärr vidarebefordrades detta tämligen okritiskt av medierna och det är väldigt många som fortfarande tror att det är sant att en miljardförskingring ägt rum.

Men det är inte sant, antingen begriper Socialdemokraterna inte sin egen bostadspolitik eller så ljuger de ogenerat.
Sanningen är att hyresfastigheterna såldes till marknadspris. Med gällande lagstiftning får ett befintligt hyreshus bara säljas som hyreshus, och marknadsvärdet för ett hyreshus är mycket lägre än för ett bostadsrättshus om man plussar ihop priset på alla lägenheter. Men, de enda som kan ombilda ett hyreshus till bostadsrätt är hyresgästerna, och de har förköpsrätt, bjuder de lika mycket som den som bjuder mest så får de köpa för det priset. Alltså får de köpa huset för vad det är värt som hyreshus. När de sedan ombildar det till bostadsrätter blir det mycket mer värt.

Socialdemokraterna låtsas som att detta är pengar som Stockholms stad förlorat, men det är det naturligtvis inte. Staden skulle aldrig få in de pengarna på att behålla huset och inte heller på att sälja till någon annan, huset säljs ju till högstbjudande. Med den gällande, av Socialdemokraterna konstruerade, lagstiftningen så är det bara hyresgästerna-som-blir-bostadsrättsinnehavare som kan ta del av den vinsten. Den har inte skänkts bort eller förskingrats eftersom den lagligen inte existerar förrän hyresgästerna ombildat fastigheten till bostadsrätter.

Desinformationen om stadens ”förlorade” pengar är lika falsk när det gäller tomträtterna. Där finns det inte ens en marknad. Enligt lag så är den enda som har rätt att köpa tomten den som innehar tomträtten. ”Marknadspris” är alltså vad innehavaren är beredd att betala. Med gällande ränteläge och tomträttsavgälder så ligger marknadspriset runt halva taxeringsvärdet, vilket också var det pris som stadens borgerliga majoritet erbjöd.

Socialdemokraternas bostadspolitik är obegriplig, men när de själva dessutom försöker utnyttja detta faktum till att sprida vad som med ett mycket milt ord kan betecknas som desinformation har deras skamlöshet gått för långt.

Ett svar to “Returdesinformation”

  1. Desinformationsmaskinen har hakat upp sig « No size fits all Says:

    […] Desinformationsmaskinen har hakat upp sig Av hagwall I dagens DN vevar Socialdemokraterna åter sitt alltmer slitna gamla positiv om de borgerligas dåliga affärer när bostäder säljs till de boende. Det lät likadant 2002 och det lät likadant 2005, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: